Επικριτικός ο ΟΗΕ στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο «εμπεριστατωμένη, πιο γενναία και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» σχετικά με τους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα, δήλωσε την Δευτέρα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και διακινδυνεύει να μετατρέψει την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε περιγράφοντας την πολιτική της ΕΕ ως «κοντόφθαλμη, με βραχυπρόθεσμες πολιτικές κινήσεις που υποθάλπονται στις ξενοφοβικές λαϊκίστικες κινήσεις που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε μια αυτό το ζήτημα».

Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν προστασία, εκτίμησε. Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να υιοθετήσουν μια «πιο θαρραλέα και λιγότερο κυνική προσέγγιση», ενώ τις κατηγόρησε ότι υποκύπτουν στα λαϊκιστικά, ξενοφοβικά κινήματα.

Ο Ζεΐντ επέκρινε επίσης την έλλειψη νόμιμων οδών για τη διέλευση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. «Έχω σοκαριστεί, αλλά δεν έχω εκπλαγεί από την τραγωδία», σημείωσε ο ίδιος. «Οι νεκροί αυτοί και οι εκατοντάδες άλλοι που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «αποτέλεσμα της αποτυχίας της διακυβέρνησης και της μεγάλης έλλειψης συμπόνιας».

Επίσης ο Ζεΐντ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τα ναυάγια στη Μεσόγειο, την οποία επεσήμανε ότι θα υποστηρίξει.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εκτίμησε παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση Triton δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διότι «έχει περισσότερο στόχο να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορα παρά να σώσει ζωές».