Πέθανε «ο άνδρας που έντυνε τους άνδρες»

Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Φραντσέσκο Σμάλτο, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στη βιομηχανία της μόδας , πέθανε σε ηλικία 87 ετών, το βράδυ του Σαββάτου σε ένα ξενοδοχείο στο Μαρακές.

«Είναι ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που μπορούν να συνδυάσουν την πολυτέλεια και τη νηφαλιότητα, την καθημερινότητα και τη λάμψη. Είναι τεχνίτης και άρχοντας» είχε γράψει κάποτε γι’ αυτόν η μεγάλη Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν.

Ο Σμάλτο γεννήθηκε στην Καλαβρία το 1927 και άρχισε να ράβει στα 14 του μόλις χρόνια, φτιάχνοντας το πρώτο του κοστούμι για έναν οικογενειακό φίλο. Από την εποχή εκείνη κιόλας ονειρευόταν ότι κατακτάει το Παρίσι. Πριν βάλει πλώρη λοιπόν για την Πόλη του Φωτός, μαθήτευσε στη Νέα Υόρκη δίπλα στους μετρ του οίκου Harris, τους «ράφτες» που έντυναν τον Προέδρο Κένεντι.

Γοητεύτηκε από το αμερικάνικο κόψιμο στα κοστούμια που έδινε έμφαση στην άνεση και την κίνηση, εγκαταστάθηκε στην οδό La Boétie στο Παρίσι και άρχισε αμέσως να μεγαλουργεί. Το 1962 ίδρυσε τον οίκο του και άρχισε να ράβει όλους τους ισχυρούς άνδρες της εποχής από τον βασιλιά Χασάν ΙΙ του Μαρόκου μέχρι τον μετέπειτα πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν. Το 2014, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έβαλε μάλιστα την υπογραφή του στην επίσημη εμφάνιση της Εθνικής Γαλλίας.

Και έμεινε γνωστός για το απαράμιλλο στυλ και τη φινέτσα του. Ο Σμάλτο, «ο άνδρας που έντυνε τους άνδρες» όπως τον είχε βαφτίσει ο γαλλικός Τύπος, αποσύρθηκε από τη διαχείριση του οίκου το 2001. Η αυτοκρατορία του, ένας οίκος με ετήσιο τζίρο 28 εκατομμυρίων ευρώ, έχει περάσει πλέον στη διαχείριση της Aliances Designers.

Ο Σμάλτο απόλαυσε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα, ωστόσο η εικόνα του αμαυρώθηκε το 1995 όταν παραδέχθηκε στο δικαστήριο πως είχε προμηθεύσει με call girls τον τότε πρόεδρο της Γκαμπόν, Ομάρ Μπόνγκο. Τότε μάλιστα καταδικάστηκε σε 15μηνή φυλάκιση με αναστολή και βαρύ πρόστιμο.