«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή έχει μπει μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, στο φόντο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης της Χαμάς, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τελ Αβίβ και την γενοκτονική επίθεση των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτύπημα της Χεζμπολάχ στη Χάιφα

Η Χεζμπολάχ χτύπησε με πυραύλους, αργά το βράδυ της Κυριακής (6/10) την Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. Σημειώθηκαν εκρήξεις, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλούνται οι Times of Israel.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά, η σιιτική οργάνωση στοχεύει κατοικημένη περιοχή.

7η Οκτωβρίου – Ένας χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς

Με το τραύμα ακόμα νωπό και πολεμώντας σε περισσότερα μέτωπα, το Ισραήλ τιμά σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας, τα θύματα της χωρίς προηγούμενο επίθεσης που πραγματοποίησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας.

Στη Γάζα, 101 όμηροι παραμένουν μέχρι σήμερα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την αποστολή τους να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Χαμάς στο θύλακα και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητές της. Η επίθεσή τους στη λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του θυλάκου, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο το επίκεντρο του πολέμου μεταφέρεται όλο και περισσότερο προς βορράν, στο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου, αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Αυτό που άρχισε ως καθημερινές, αλλά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, έχει κλιμακωθεί σε βομβαρδισμούς του προπύργιου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε μια χερσαία επίθεση σε μεθοριακά χωριά που έχει στόχο την εξάλειψη των μαχητών της σ’ αυτά και να επιτραπεί σε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, να επιστρέψουν σ’ αυτά.

Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχει προκαλέσει μαζική φυγή από το νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί.

Εν τω μεταξύ το Φόρουμ των Οικογενειών ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός Ισραηλινού ομήρου ακριβώς έναν χρόνο μετά την απαγωγή του από το φεστιβάλ μουσικής Nova κατά τη φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

“Το Φόρουμ των Οικογενειών ομήρων θρηνεί τον θάνατο του Ιντάν Στίβι”, ηλικίας 28 ετών, του οποίου “το πτώμα εξακολουθεί να βρίσκεται” στη Γάζα, αναφέρει το Φόρουμ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που το Ισραήλ τιμά σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας, τα θύματα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από CNN, AFP, AP