«Κόλαση» ο Λίβανος: Ετοιμάζει αντίποινα το Ισραήλ - Απομακρύνθηκαν ασφαλώς 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

Στη δίνη της επέκτασης του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή πλησιάζει η κατάσταση, αφού το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απαντήσει στο τεράστιο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν που εκτοξεύτηκε στη χώρα το βράδυ της Τρίτης.

Σε σχετική ανάλυσή του το CNNi, αναφέρει ότι η διπλωματία έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και η κατάπαυση του πυρός και οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν αποτύχει.

Ακόμη και μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίστευαν ιδιωτικά ότι μέσω των διπλωματικών και αποτρεπτικών προσπαθειών της, η Ουάσιγκτον είχε βοηθήσει να αποτραπεί επιτυχώς μια μεγάλης κλίμακας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, είπαν πηγές στο CNNi.

«Πιστεύω ότι ο Νασράλα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για το Ιράν, δήλωσε ο Τζόναθαν Πανίκοφ, πρώην ανώτερος αναλυτής πληροφοριών που ειδικεύεται στην περιοχή.

Καθώς δεν διαφαίνεται πιθανότητα αποκλιμάκωσης και το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμβιβαστεί με τους περιφερειακούς εχθρούς του, η επίθεση της Τρίτης είναι ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου.

Πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο

Η επίθεση της Τρίτης άλλαξε περαιτέρω τη δυναμική της σύγκρουσης, μεταβαίνοντας από έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ δύο περιφερειακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ισραηλινή στρατιωτική πηγή είπε στο CNNi ότι πολλοί ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά επέμεινε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που το Ιράν εξαπολύει αεροπορική επίθεση στο Ισραήλ φέτος, αλλά το μπαράζ της Τρίτης ήταν διαφορετικού μεγέθους.

Τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ -την πρώτη τέτοια άμεση επίθεση στη χώρα από το έδαφός του- ως αντίποινα για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία.

Το Ιράν ειδοποίησε 72 ώρες πριν από εκείνη την επίθεση, η οποία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σχεδιάστηκε για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, αλλά και να μεγιστοποιήσει το «θέαμα» με τα σχεδόν 300 βλήματα που εκτοξεύτηκαν τότεκαι την δράση των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ απάντησε μια εβδομάδα αργότερα με περιορισμένο πλήγμα στο Ιράν.

Στα 250 δολάρια το πετρέλαιο αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ

Οι φόβοι για κλιμάκωση της Ισραηλινο-ιρανικής σύγκρουσης και οι απειλές του Ισραήλ για επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, οδηγούν σήμερα στην αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού: Το Brent διαπραγματεύεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 75 δολαρίων στα 75,43 δολάρια το βαρέλι ,καταγράφοντας αύξηση 2,07% και το αμερικανικό αργό στα 71,68 δολάρια (+2,25%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, το πετρέλαιο ήταν φθηνότερο από ό,τι ήταν εδώ και μερικά χρόνια.

Η Bank of America προειδοποίησε το 2023 ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη «αν οι ροές μέσω των Στενών σταματήσουν για μια σημαντική περίοδο». Ποια είναι η εκτίμηση των ειδικών της Τράπεζας σε μια τέτοια περίπτωση; «Το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί πάνω από τα 250 δολάρια το βαρέλι.

Αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αλλά αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Γιατί χωρίς κλιμάκωση δεν υπάρχει λόγος για υψηλότερες τιμές. Διαρθρωτικά, άλλωστε η ζήτηση για πετρέλαιο αυτή τη στιγμή αποδυναμώνεται. Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο από ποτέ και η Λιβύη πρόκειται να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή πετρελαίου. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση στην Κίνα είναι υποτονική επειδή η οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά. Επομένως, η τιμή του πετρελαίου θα εξαρτηθεί μόνο από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Με πληροφορίες από CNNi, ΕΡΤ, ΑΡ