Καταιγίδα «Boris» σε Κεντρική - Αν.Ευρώπη: Νεκροί, εκκενώσεις, χιλιάδες χωρίς ρεύμα

Φονική η καταιγίδα «Boris» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με καταρρακτώδεις βροχές να προκαλούν πλημμύρες, τα ποτάμια να φουσκώνουν. Η Πολωνία και η Ρουμανία θρηνεί νεκρούς, η Τσεχία εκκένωσε περιοχές με χιλιάδες πολίτες ενώ τεράστιες είναι και οι καταστροφές σε σπίτια και στις τρεις χώρες.

Συγκεκριμένα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική περιοχή του Γκαλάτι στην Ρουμανία και ένας πέθανε από πνιγμό στην Πολωνία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Στη βορειοανατολική Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε σε περιοχές που είχαν πλημμυρίσει. και στην Τσεχική Δημοκρατία, έχουν αναφερθεί τέσσερις αγνοούμενοι ενώ οι πλημμύρες οδήγησαν σε εκκενώσεις. 51.000 νοικοκυριά στις βόρειες περιοχές της χώρας επλήγησαν από διακοπές ρεύματος, όπως αναφέρει η τσεχική εταιρεία ηλεκτρισμού CEZ.

″Είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι ολοένα και πιο παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με δραματικές συνέπειες”, δήλωσε το Σάββατο, σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται πιο πιθανές στην Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, λόγω της κλιματικής κρίσης. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Ο δήμαρχος του Σλομπόζια Κονάτσι, ενός χωριού στην περιοχή Γκαλάτι της Ρουμανίας, ανέφερε ότι 700 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. ”Πρόκειται για μια καταστροφή επικών διαστάσεων”, είπε ο Εμίλ Ντράγκομιρ.

Στην Κρακοβία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, προσφέρθηκαν στους κατοίκους σάκοι άμμου για προστασία από τις πλημμύρες.

Μιλώντας από την πόλη Κλόντζκο, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στην Κάτω Σιλεσία, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ο πρωθυπουργός Τουσκ είπε ότι 1600 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή ενώ ζήτησε από τους πολίτες συνεργάζονται με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όταν τους ζητείται να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

 

Στην Τσεχία, ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Νότιας Βοημίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πετρ Χλάντικ έθεσε σε ετοιμότητα του κατοίκους για να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ ανέφερε ότι το έδαφος ήταν κορεσμένο και το νερό της βροχής παρέμενε στην επιφάνεια – αυξάνοντας τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών.

Βροχές στην Τσεχία αναμένονται μέχρι την Τρίτη.

Με πληροφορίες από HuffPost, CNN