«Στοπ» από Netflix στη «Famagusta» λόγω παρέμβασης της Άγκυρας

Εκτός Netflix στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες θα μείνει η σειρά Famagusta, η ένταξη της οποίας στην πλατφόρμα ξεσήλωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στα Κατεχόμενα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συβουλίου, Εμπουμπεκίρ Σαχίν.

«Ως ο οργανισμός που ρυθμίζει και εποπτεύει τις υπηρεσίες ψηφιακής μετάδοσης στη χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιο μας έχει κάνει τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τον εκδότη Netflix και κατέληξε σε συναίνεση ότι η παραγωγή δεν θα μεταδοθεί», πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Ο ίδιος, πιστός στο τουρκικό αφήγημα για τα γεγονότα στην Κύπρο ανέφερε: «Η παραγωγή με τίτλο «Famagusta» συνάντησε αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη με το περιεχόμενό της κατά της «Κυπριακής Ειρηνευτικής Επιχείρησης», που είναι το έπος της ειρήνης και του ηρωισμού της πρόσφατης ιστορίας μας».

«Η «Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση», όπως αναφέρει η Sözcü, η οποία αποσκοπεί στην υπεράσπιση της δίκαιης υπόθεσης των Τουρκοκυπρίων και στη διάσωση των διωκόμενων συμπατριωτών μας, έφερε την ειρήνη στο νησί μέσα στα πλαίσια του νόμου.
Ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης έφερε ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, το αίμα σταμάτησε να ρέει και τα δάκρυα των καταπιεσμένων σβήστηκαν» σημείωσε ακόμη.

«Ενώ τα ιστορικά γεγονότα είναι προφανή, είναι απαράδεκτο λάθος κάποιων κύκλων να βγαίνει μια ταινία που δυσφημεί τους Τούρκους, τη χώρα μας και τον ηρωικό μας στρατό» είπε μεταθύ άλλων», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως η σειρά «Famagusta», πραγματεύεται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη της Αμμοχώστου κατά του Αττίλα το 1974, με την Τουρκία να κάνει λόγο για μια αφήγηση βασισμένη στους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς που δεν συμπίπτουν με τα γεγονότα της ιστορίας.

«Η παραγωγή με την ονομασία «Famagusta» αντιμετώπισε αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη λόγω του περιεχομένου της κατά της ‘Απόβασης στην Κύπρο’, η οποία αποτελεί το έπος της ειρήνης και του ηρωισμού στην πρόσφατη ιστορία μας. Η ‘Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση’, η οποία στόχευε στην υπεράσπιση του δικαίου των Τουρκοκυπρίων και στη διάσωση των καταπιεσμένων συμπατριωτών μας, ανταποκρίθηκε στο όνομά της και έφερε την ειρήνη στο νησί μέσα στα πλαίσια του νόμου. Οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες έφεραν ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, η αιματοχυσία σταμάτησε και τα δάκρυα των καταπιεσμένων σβήστηκαν» έγραψε αρχικά ο Σαχίν.

«Αποτελεί απαράδεκτο λάθος το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, ενώ τα ιστορικά γεγονότα είναι προφανή, έχουν καταλήξει σε μια ταινία που δυσφημεί τους Τούρκους, τη χώρα μας και τον ηρωικό μας στρατό με κακόβουλη πρόθεση. Η παραγωγή είχε μεταδοθεί προηγουμένως τηλεοπτικά στη χώρα προέλευσής της και αργότερα αδειοδοτήθηκε από το Netflix. Ως ο οργανισμός που ρυθμίζει και εποπτεύει τις υπηρεσίες ψηφιακής μετάδοσης στη χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιό μας πραγματοποίησε τις απαραίτητες συναντήσεις με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Netflix και επιτεύχθηκε συμφωνία ότι η παραγωγή δεν θα μεταδοθεί. Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από CNN