Μποτσουάνα: Βρέθηκε διαμάντι 2.500 καρατίων και αξίας $90 εκατ.
Μια ιστορία πολύτιμων λίθων που αφήνουν τους κοινούς θνητούς ενεούς με τη λάμψη τους ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα στην Αφρική και συγκεκριμένα την Μποτσουάνα.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες πριν από λίγες ημέρες ο 52χρονος βοηθός γενικός διευθυντής της καναδικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Lucara, Λούκας Ντσίπε, έλαβε ένα τηλεφώνημα από μηχανικό του που δουλεύει στο ορυχείο Καρόουε στην Μποτσουάνα. «Βρήκαμε κάτι απίστευτο», ήταν η κουβέντα που άκουσε καθώς βρισκόταν μπροστά στο δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, 2.492 καρατίων.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται πως ο τελευταίος ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλό του Γουίλιαμ Λαμπ και με την πρώτη πτήση έσπευσε στην αφρικανική χώρα. Εκεί έμεινε έκθαμβος όταν είδε από κοντά το εύρημα. Αρχική εκτίμηση της αξίας του; Σύμφωνα με τους «Financial Times» που μίλησαν με πηγές της Lucara η αξία του, ως ακατέργαστο, κυμαίνεται από 40 έως και 90 εκατομμύρια δολάρια. Μετά φυσικά την κατεργασία που θα ακολουθήσει, η τιμή του θα εκτοξευτεί έως και στα 220-250 εκατ. δολάρια.
Το Γεμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ στην Μποτσουάνα δεν διαθέτει εξοπλισμό για να αναλύσει τις ιδιότητες της πέτρας, καθιστώντας αβέβαιο πού θα πάει το διαμάντι στη συνέχεια. Ο Λαμπ είπε ότι οι diamantaires, οι τεχνίτες υπεύθυνοι για την κοπή, τη στίλβωση και τη μετατροπή ενός ακατέργαστου διαμαντιού, με συμβατικό εξοπλισμό μπορούν να δουν καθαρά μόνο 2 εκατοστά μέσα στο διαμάντι, το οποίο έχει διαστάσεις 11x6x6,5 εκ. και ζυγίζει 500 γραμμάρια (1 καράτι ισούται με 0,2 γραμμάρια). Και τώρα η Lucara θα συζητήσει με μάρκες πολυτελείας, μουσεία, συλλέκτες και βασιλικές οικογένειες για το αν ενδιαφέρονται να το αγοράσουν.
Ο χάρτης των διαμαντιών
Σε στοιχεία του 2021 η παγκόσμια αγορά διαμαντιών αφορά παραγωγή ακατέργαστων διαμαντιών 118,75 εκατομμυρίων καρατίων, αξίας σχεδόν 13 δισ. δολαρίων. Η Alrosa παράγει διαμάντια 39 εκατ. καρατίων, που τα εξορύσσει από τα υποθαλάσσια ιζήματα του παγετώνα της Ανατολικής Σιβηρίας και τα στέλνει στην Ινδία για να κοπούν και να γυαλιστούν. Οι εξαγωγές της το 2021 ήταν αξίας 3,98 δισ. δολαρίων. Στις χώρες που ακολουθούν, δεύτερη είναι η Μποτσουάνα με ετήσια παραγωγή ακατέργαστων διαμαντιών 22,70 εκατομμυρίων καρατίων, ο Καναδάς με 17,62 εκατ., το Κογκό με 12,97 εκατ., η Νότια Αφρική με 9,72 εκατ., η Αγκόλα με 8,72 εκατ., η Ζιμπάμπουε με 4,23 εκατ. και έπονται όλες οι άλλες χώρες με 3,67 εκατ.
Η ρωσική υπερπροσφορά οδηγεί σε σημαντική πτώση των τιμών των ακατέργαστων διαμαντιών. Πέρυσι η χώρα παρείχε το 27% των ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο. Οι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής (Εμιράτα κ.ά.) δεν συμμετείχαν στις κυρώσεις της G7 κατά των ρωσικών διαμαντιών που συνέχισαν να ρέουν στην Ινδία, το κορυφαίο κέντρο κοπής και στίλβωσης λίθων. Τούτο, σε συνδυασμό με τη μείωση της απορροφητικότητας της κορυφαίας αγοράς του κόσμου, της κινεζικής, και παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη των πολύ φθηνότερων συνθετικών διαμαντιών, οδηγεί σε περαιτέρω μείωση τις τιμές των ακατέργαστων, που βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του 2011.
Η De Beers ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 23%, ενώ ο μεγαλομέτοχός της, η Anglo American, ψάχνει αγοραστή για να την πουλήσει. Μικρότεροι παραγωγοί, όπως οι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο Petra and Gem Diamonds, έχουν αγοραία αξία 100 εκατ. δολάρια, δηλαδή αντίστοιχη με μερικούς από τους μεγάλους πολύτιμους λίθους που σκοπεύουν να βρουν. Στην ίδια κατηγορία ήταν και η Lucara, όμως η τύχη τής χαμογέλασε στην Μποτσουάνα.
Με πληροφορίες από BBC, Protothema.gr