Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ - Οργή της αντιπολίτευσης

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Γαλλίας, ύστερα από απόφαση του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του ανέθεσε σχηματισμό «ενωτικής κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας έρχεται περίπου 2 μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές, όπου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσει για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Ο 73χρονος συντηρητικός πολιτικός είχε ηγηθεί των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με τη Βρετανία για το Brexit, την περίοδο 2016-2021. Προηγουμένως, ο Μισέλ Μπαρνιέ κατείχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίτροπος της Ε.Ε.

Έντονη αντίδραση Μελανσόν – Σκεπτική η Ακροδεξιά

Στην ανακοίνωσή του, το Ελιζέ αναφέρει ότι ανατέθηκε στον Μισέλ Μπαρνιέ «ο σχηματισμός μιας ενωτικής κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τη χώρα και τον γαλλικό λαό».

«Ο διορισμός αυτός έρχεται μετά από έναν άνευ προηγουμένου κύκλο διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με το συνταγματικό του καθήκον, ο πρόεδρος διασφάλισε ότι ο πρωθυπουργός και η μελλοντική κυβέρνηση θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές και να δώσουν στον εαυτό τους τις πιθανότητες να ενωθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ηανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της ακροαριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, που δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκλάπη.

Ωστόσο, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, όπως δήλωσε βουλευτής του, θα περιμένει να δει τις θέσεις που θα εκφράσει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ως εκ τούτου, δεν θα απορρίψει αμέσως τον Μπαρνιέ, εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Το 2021 και προσπαθώντας να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου, μια θέση που συμμερίζεται και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Με πληροφορίες από AFP, AP