Κάμαλα Χάρις: Τι είπε στην πρώτη της συνέντευξη στο CNN

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Καμάλα Χάρις και ο υποψήφιός της, Τιμ Γουόλς, εμφανίστηκαν στο CNN για την πρώτη τους εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από τότε που ξεκίνησαν την από κοινού πορεία τους, τους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Πέμπτη, οι δυο τους, συνάντησαν την παρουσιάστρια του CNN, Ντάνα Μπας, στην παράκτια πόλη της Savannah για μια ωριαία συνέντευξη, κατά την εκστρατεία τους στο κομβικό πεδίο σύγκρουσης, της Τζόρτζια.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών στην πρώτη μεγάλη τηλεοπτική της συνέντευξη από τότε που έλαβε το χρίσμα παρουσίασε τις απόψεις της για ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στη χώρα της.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, έκρινε ότι οι πολίτες των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να «γυρίσουν τη σελίδα» του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική της παράταξής της όσον αφορά τα ζητήματα της ενέργειας και της μετανάστευσης, καθώς και έναντι του Ισραήλ.

«Πυρά» κατά Τραμπ

Κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ πως «δίχασε το έθνος» στην πολυαναμενόμενη πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αφότου έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών, που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο περιθώριο της περιοδείας της στην Τζόρτζια, πολιτεία-κλειδί στις νότιες ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα για ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά την προεκλογική περίοδο, η κυρία Χάρις διαβεβαίωσε πως εάν κερδίσει «δεν θα απαγορεύσει» την υδραυλική ρωγμάτωση, μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων εναντίον της οποίας εξεγείρονται

«Μπορούμε να πιστεύουμε και να να αναπτύσσουμε ακμάζουσα οικονομία, βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας, χωρίς να απαγορεύσουμε την υδραυλική ρωγμάτωση», σημείωσε η αντιπρόεδρος, μολονότι στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της τεχνικής αυτής, αντικείμενο διένεξης στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.

Μεταναστευτικό: Θα υπάρχουν συνέπειες για όσους εισέρχονται παράτυπα
Για τη μετανάστευση, ζήτημα που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του κ. Τραμπ, η υποψήφια, 59 ετών, διεμήνυσε ότι θα υπάρχουν «συνέπειες» για τους ανθρώπους που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια των ΗΠΑ εάν εκλεγεί στην προεδρία. «Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Έχουμε νόμους, που πρέπει να τηρούνται και να επιβάλλονται», δήλωσε ερωτηθείσα για το πολιτικά εκρηκτικό ζήτημα.

Η αντιπρόεδρος, η οποία στο παρελθόν για αυτά τα δυο ζητήματα εξέφραζε πιο προοδευτικές θέσεις, διαβεβαίωσε πως «οι αξίες της δεν έχουν αλλάξει».

«Πίστευα πάντα (…) ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», ότι «πρόκειται για επείγον ζήτημα» και οι ΗΠΑ πρέπει να εκπληρώσουν «τους στόχους» που έχουν θέσει ως προς τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είπε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν συχνά την κυρία Χάρις για παλινωδίες.

Τραμπ: Είναι απατεώνισσα

«Αδημονώ να πάω στην τηλεμαχία με τη ‘συντρόφισσα’ Κάμαλα και να δείξω πόσο απατεώνισσα είναι. Η Χάρις έχει αλλάξει θέσεις για όλα τα ζητήματα», πέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, πλατφόρμας που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, αναφερόμενος στο ντιμπέιτ των δυο αντιπάλων που προβλέπεται να γίνει τη 10η Σεπτεμβρίου.

Ο δισεκατομμυριούχος, 78 ετών, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του επί προσωπικού εναντίον της αντιπροέδρου αφού έγινε σαφές ότι θα γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών, μετά την πολύκροτη απόφαση του Τζο Μπάιντεν την 21η Ιουλίου να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Έχει πει χαρακτηριστικά πως «έγινε μαύρη», για εκλογικούς σκοπούς.

Ερωτηθείσα σχετικά με το σχόλιο αυτό, η Κάμαλα Χάρις, κόρη πατέρα από την Τζαμάικα και μητέρας από την Ινδία, δεν θέλησε να επεκταθεί, κάνοντας λόγο για «τα ίδια και τετριμμένα» σλόγκαν του Ρεπουμπλικάνου και προσθέτοντας «επόμενη ερώτηση, παρακαλώ».

Στήριξη Χάρις στο Ισραήλ

Σχετικά με το άλλο λεπτό ζήτημα στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να «αμύνεται», απάντησε «όχι» στην ερώτηση εάν, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναστολή παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στο Ισραήλ οδεύει να κλείσει ένδεκα μήνες.

Επισήμανε πως «έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» και ζήτησε ξανά «κατάπαυση του πυρός», κατέστησε σαφές ωστόσο πως απορρίπτει κάθε «αλλαγή πολιτικής ως προς τους εξοπλισμούς».

Μιλώντας μαζί με την Χάρις, ο Γουόλζ είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος με την «ιδέα να εμπνεύσει την Αμερική σε αυτό που μπορεί να γίνει».

Υπερασπίστηκε επίσης τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες ότι απέκρυψε την αλήθεια σε διάφορες πτυχές του βιογραφικού και του ιστορικού του, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής του θητείας, μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από www.rosa.gr, Euronews, Open, CNN