Επιδημία χολέρας στο εμπόλεμο Σουδάν

Περισσότερα από 350 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν σε νέα εστία στο Σουδάν μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για ακόμα πιο αυξημένους αριθμούς, δεδομένων των δυσκολιών προσέγγισης και καταγραφής θυμάτων εν μέσω της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Χάιθαμ Μοχάμεντ Ιμπραήμ δήλωσε ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια και κήρυξε επιδημία χολέρας μετά από αρκετές εβδομάδες έντονων βροχοπτώσεων, που εκτιμάται πως μόλυναν το πόσιμο νερό.

Το Σουδάν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα έντονες εποχικές βροχές από τον Ιούνιο, με τις πλημμύρες να έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ (IOM), περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες σε 11 από τις 18 πολιτείες της χώρας από τον Ιούνιο.

Η επιδημία χολέρας έρχεται να προστεθεί στη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα, καθώς οι μάχες μεταξύ του τακτικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιας παραστρατιωτικής ομάδας, μαίνονται από τον Απρίλιο του 2023.

Ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που προέκυψαν από τη σύγκρουση παραμένει ασαφής, ορισμένες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Σουδάν Τομ Περιέλο, κάνουν λόγο για 150.000 νεκρούς.

Με πληροφορίες από AFP, AP