Πούτιν: η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ αντιπερισπασμός για την ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ είναι μια προσπάθεια του Κιέβου να σταματήσει την επίθεση της Μόσχας στην περιοχή του Ντονμπάς.

Μιλώντας σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους ασφάλειας και άμυνας, ο Πούτιν είπε ότι η επίθεση που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη φαίνεται να αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Κιέβου να αποκτήσει καλύτερη διαπραγματευτική θέση στις μελλοντικές συνομιλίες.

Υποστήριξε ότι η Ουκρανία μπορεί να ήλπιζε να αποσταθεροποιήσει την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο και ότι ο αριθμός των εθελοντών που θα ενταχθούν στον ρωσικό στρατό έχει αυξηθεί. Είπε ότι ο ρωσικός στρατός έχει προωθήσει την επίθεσή του στο Ντονμπάς και δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους.

Ένας αξιωματούχος στη συνοριακή περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας προέτρεψε τη Δευτέρα περισσότερους κατοίκους να απομακρυνθούν λόγω της «πολύ τεταμένης κατάστασης» στην περιοχή, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να απαντήσουν σε μια αιφνιδιαστική ουκρανική επίθεση μετά από σχεδόν μια εβδομάδα σκληρών μαχών.

Οι αρχές έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας αναφέρουν ότι περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε περιοχές του Κουρσκ, όπου ουκρανικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα ξεχύθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα στις 6 Αυγούστου, οδηγώντας μέχρι και 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) στη Ρωσία και προκαλώντας συναγερμό.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ δίπλα στο Κουρσκ ανακοίνωσε επίσης την απομάκρυνση των ανθρώπων από μια συνοικία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, χαρακτηρίζοντας το πρωί της Δευτέρας ως «ανησυχητικό», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εισήλθαν γρήγορα στην πόλη Σούτζα, περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) πέρα από τα σύνορα, αφού εξαπέλυσαν την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να κατέχουν το δυτικό τμήμα της πόλης, το οποίο είναι η τοποθεσία ενός σημαντικού σταθμού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η ουκρανική επιχείρηση λαμβάνει χώρα υπό άκρα μυστικότητα και οι στόχοι της – ειδικά εάν οι δυνάμεις του Κιέβου σκοπεύουν να κρατήσουν εδάφη ή πραγματοποιούν επιδρομές – παραμένουν ασαφείς.

Ο εκπληκτικός ελιγμός που έπιασε τις δυνάμεις του Κρεμλίνου να αγνοούν αντιτίθεται στην αδιάκοπη προσπάθεια της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες να «τρυπήσει» τις ουκρανικές άμυνες σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει δει προηγούμενες εισβολές στο έδαφός της κατά τη διάρκεια του πολέμου σχεδόν 2 1/2 ετών, αλλά η εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επίθεση στο έδαφός της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρνοντας σε αμηχανία τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αποτελώντας ορόσημο στις εχθροπραξίες.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο ουκρανικός στρατός πρωτοστατεί σε μια εισβολή και όχι ρωσικά μαχητικά υπέρ της Ουκρανίας.

Η προέλαση έφερε ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Πούτιν να προσποιηθεί ότι η ζωή στη Ρωσία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τον πόλεμο.

Mε πληροφορίες από ΒΒC