Μπαγκλαντές: Τον νομπελίστα τραπεζίτη Γιουνούς θέλουν οι φοιτητές για επικεφαλής της κυβέρνησης

Tον σχηματισμό μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγο Μοχάμεντ Γιούνους, ζητούν οι διαδηλωτές στο Μπαγκλαντές, μία ημέρα μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα και τη φυγή της στο εξωτερικό, μετά από εβδομάδες πολύνεκρων ταραχών.

Όπως ανέφερε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας εκ των βασικών διοργανωτών των κινητοποιήσεων, οι επικεφαλής των φοιτητών έχουν ήδη συνομιλήσει με τον Γιούνους -ο οποίος βρίσκεται στην Ευρώπη- και συμφώνησε να αναλάβει τα ηνία της χώρας και νωρίτερα χαρακτήρισε την παραίτηση της πρωθυπουργού ως «δεύτερη ημέρα απελευθέρωσης» της χώρας.

Ο Γιουνούς, ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης των φτωχών», τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για την προσφορά του στην καθιέρωση ενός πρωτοποριακού συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων δανείων που βοήθησε να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια.

Σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Χασίνα, αντιμετώπισε μια σειρά από κατηγορίες διαφθοράς και δικάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού, αρνούμενος κάθε κατηγορία και κάνοντας λόγο για «πολιτική σκευωρία» εναντίον του.

Υπενθυμίζεται πως η Χασίνα παραιτήθηκε, μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του Μπαγκλαντές και αναζήτησε καταφύγιο στην Ινδία, χθες Δευτέρα, μετά από εβδομάδες πολύνεκρων διαμαρτυριών ενάντια στο σύστημα ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις των οποίων ο χαρακτήρας σύντομα διευρύνθηκε. Μετά τη φυγή της, ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν και ο ανώτατος διοικητής του στρατού, Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν που ανέλαβε προσωρινά τον έλεγχο της χώρας, δήλωσαν ότι θα σχηματιστεί μια προσωρινή κυβέρνηση σύντομα.

Η ίδια τελικά προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα αφού έφυγε από τη Ντάκα και συνάντησε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας Ατζίτ Ντόβαλ, ανέφερε η εφημερίδα Indian Express. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι και είναι πιθανό να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Τhe Indian Express, Κοσμοδρόμιο