Ακάθεκτος συνεχίζει την alt-right ρητορική του ο πολιτικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ μεγιστάνας Έλον Μασκ, με το πρόβλημά του να είναι η υπερβολικά σκληρή αντιμετώπιση των ακροεδξιών διαδηλωτών στις πόλεις της Βρετανίας.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το σχόλιο του ιδιοκτήτη του Χ για τα άγρια επεισόδια στις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα μετά τη σφαγή των τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία έχει εξοργίσει το Λονδίνο.
Χθες, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για σχόλια όπως αυτό». «Αυτό που έχουμε δει σε αυτή τη χώρα είναι οργανωμένος τραμπουκισμός που δεν έχει θέση στους δρόμους μας ούτε στο διαδίκτυο… Μιλάμε για μια μειοψηφία τραμπούκων που δεν αντιπροσωπεύουν τη Βρετανία… Ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται αυτά τα συναισθήματα [του Μασκ]», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος στου Στάρμερ.
Νωρίτερα, ο ακροδεξιός δισεκατομμυριούχος πέρασε για ακόμη μια φορά στην επίθεση, σχολιάζοντας βίντεο που ανήρτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπου τόνιζε ότι οι επιθέσεις εναντίον τζαμιών και μουσουλμάνων δεν θα γίνουν ανεκτές. «Δεν θα επρεπε να ανησυχείτε για επιθέσεις σε *όλες* τις κοινότητες;» διερωτήθηκε με νόημα ο Μασκ.
Ο Μασκ όμως δεν έμεινε εκεί, αφού μέσα στη νύχτα «επιτέθηκε» και στη βρετανική αστυνομία, σύμφωνα με την Daily Mail, εκφράζοντας συμφωνία με ένα προσβλητικό σκίτσο που υπονοεί ότι οι Αρχές της χώρας αντιμετωπίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους μετανάστες και τους ντόπιους.
Στο πάνω μέρος του σκίτσου υπάρχει η καρικατούρα ενός άνδρα με κορδέλα στο κεφάλι που φέρει σημαία του Πακιστάν, ο οποίος κρατά μαχαίρι και λέει «σκοτώστε τους άπιστους». «Είμαστε εδώ για να σας προστατεύσουμε», απαντά ένας αστυνομικός δίπλα του. Στο κάτω μέρος του σκίτσου ένας άλλος άνδρας εμφανίζεται να λέει: «Δεν θέλω να μαχαιρώσουν τα παιδιά μου», και ο αστυνομικός τον κατηγορεί ως «ναζί».
Σκηνικό έντασης στους δρόμους
Υπενθυμίζεται ότι, μία εβδομάδα μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία κοριτσάκια η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα χειρότερα επεισόδια εδώ και 13 χρόνια. Τα επεισόδια ξέσπασαν στο Σάουθπορτ την επομένη της επίθεσης, με φόντο τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που διαψεύστηκαν εν μέρει στη συνέχεια, σχετικά με τη θρησκεία και την καταγωγή του 17χρονου δράστη, Άξελ Ρουντακουμπάνα. Επισήμως, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι γεννήθηκε στην Ουαλία, με τα ΜΜΕ να επιβεβαιώνουν ότι οι γονείς του κατάγονται από τη Ρουάντα.
Οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Εκατοντάδες συλλήψεις έλαβαν χώρα στον απόηχο των βίαιων ταραχών των τελευταίων ημερών: λεηλασίες σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, επιθέσεις εναντίον τεμενών, πλιάτσικο σε καταστήματα.
Στην εξουσία εδώ και έναν μήνα, ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε εχθές πως «απόλυτη» προτεραιότητά του είναι να μπει ένα τέλος στις ταραχές και ότι «οι ποινικές κυρώσεις θα είναι ταχείες», ενώ «θα διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς για τους πολίτες», μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου. Από το απόγευμα της Κυριακής είχε προειδοποιήσει ότι οι ταραξίες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν στα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
Χθες το βράδυ εκατοντάδες ακροδεξιοί συγκρούστηκαν με αντιρατσιστές διαδηλωτές στο Πλίμουθ, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν μπουκάλια μπύρας και φωτοβολίδες και να τραυματίζονται αστυνομικοί.
The moment an arrest is made at Plymouth clashes. https://t.co/VmzxtUG4Uf pic.twitter.com/23ZHq5nIOj
— Sky News (@SkyNews) August 5, 2024
Με πληροφορίες από SkyNews, X