Σοκ και στην οικονομία φαίνεται πως προκαλεί η όξυνση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι παγκόσμιες αγορές βιώνουν κατάσταση έντονης κρίσης.
Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «άνοιξαν» με μεγάλες απώλειες, με τους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να είναι εκείνοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Οι εξελίξεις, που έλαβαν χώρα σήμερα (Δευτέρα, 5/8) στις αγορές της Ασίας οδηγούν σε φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές.
Μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Λεωφόρος Αθηνών ακολούθησε το sell off των διεθνών αγορών, με τις τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου να καταγράφουν μεγάλες απώλειες και την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 1.400 μονάδες.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:48 διαμορφώνεται στις 1.352,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,48%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με τις Metlen, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo είναι στο επίκεντρο των κινήσεων των επενδυτών έχοντας κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, η Εθνική με την Πειραιώς είναι πλέον κάτω του -5%, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο -6,6% και η Alpha στο -6%.
Η Metlen κινείται επίσης στο -4,7%, η ΔΕΗ στο -6,3%, ο ΟΠΑΠ στο -5% και η Jumbo στο -2,7%.
Παγκόσμια καθίζηση
Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 στο Τόκιο έχασε 4.451 μονάδες, τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία. Ο δείκτης έκλεισε πάνω από 12% πτωτικά, μειώνοντας τις απώλειές του από τις αρχές Ιουλίου στο 25% και εισερχόμενος σε bear market.
«Ήταν μια συντριβή. Θύμιζε το 1987», είπε στο CNNi ο Νιλ Νιούμαν, επικεφαλής στρατηγικής στην Astris Advisory στο Τόκιο. Αναφερόταν στη «Μαύρη Δευτέρα» τον Οκτώβριο του 1987, όταν οι παγκόσμιες αγορές έπεσαν και ο Nikkei έχασε 3.836 μονάδες.
Οι φόβοι για απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αυξάνει τα επιτόκιά της για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αυτό ενισχύει την αξία του γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και καθιστά τις ιαπωνικές μετοχές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές λιγότερο ελκυστικές.
Οι συναλλαγές διακόπηκαν για σύντομα διαστήματα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.
Με πληροφορίες από το CNNi