Το Μαλί διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία

Οι αρχές του Μαλί ανακοίνωσαν την απόφασή τους να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία επικαλούμενες την υποστήριξη του Κιέβου σε τρομοκρατικούς σχηματισμούς στην αφρικανική χώρα, ανέφερε σήμερα Δευτέρα η ειδησεογραφική πύλη aBamako επικαλούμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαλί.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αρχές του Μαλί προχώρησαν στην απόφαση αυτή μετά από δήλωση του Αντρέι Γιουσόφ, εκπροσώπου της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, σχετικά με την εμπλοκή της χώρας του σε πολύνεκρη επίθεση ενόπλων αυτονομιστών και τζιχαντιστών σε μέλη των δυνάμεων άμυνας και ασφαλείας του Μαλί και της ομάδας Βάγκνερ στα τέλη Ιουλίου στη βορειοανατολική περιοχή Τινζαουατέν που συνορεύει με την Αλγερία.

«Τέτοιοι σοβαροί ισχυρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν ούτε διαψευσθεί ούτε καταγγελθεί από τις αρχές της Ουκρανίας, δείχνουν την προφανή επίσημη υποστήριξη της τρομοκρατίας από την ουκρανική κυβέρνηση στην Αφρική, στο Σαχέλ και, ιδιαίτερα, στο Μαλί», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.

Η κυβέρνηση του Μαλί επέστησε επίσης την προσοχή στις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Σενεγάλη, Γιούρι Πιβόβαροφ, ο οποίος «επέδειξε τη σαφή υποστήριξη της χώρας του στη διεθνή τρομοκρατία, ιδιαίτερα στο Μαλί».

Με πληροφορίες από aBamako, AFP