Τουρκία: Ημέρα πένθους για τη δολοφονία Χανίγια - Τελετή στην Αγία Σοφία κάνει ο Ερντογάν

Τελετή για τον Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποιείται στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής σήμερα Παρασκευή (2.8.24), σχεδόν ταυτόχρονα με την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

Στην τελετή θα παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ της προσευχής θα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσωεν της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Στη σχετική ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει τα εξής: «Προκειμένου να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην παλαιστινιακό αγώνα και την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, κηρύχθηκε μονοήμερο εθνικό πένθος αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, λόγω του μαρτυρικού θανάτου του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Μνημονεύω τον Ισμαήλ Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες με ευλάβεια, και εκ μέρους του εαυτού μου και του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον παλαιστινιακό λαό».

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ώρες αποκαλύφθηκε από την αμερικανική εφημερίδα New York Times πως η βόμβα που σκότωσε τον Χανίγια είχε «φυτευτεί» στο δωμάτιό του πριν από δύο μήνες.

Με πληροφορίες από CNN, NYT