Συνάντηση Πούτιν-Άσαντ στο Κρεμλίνο – Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ευρασίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες (Τετάρτη, 24/7) συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο Τύπου.

«Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση προς κλιμάκωση, αυτό το βλέπουμε και αυτό αφορά άμεσα και τη Συρία», είπε ο Πούτιν στον Άσαντ.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή της Ευρασίας σήμερα, η σημερινή μας συνάντηση είναι πολύ σημαντική για να συζητήσουμε για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις εξελίξεις αυτών των γεγονότων, να συζητήσουμε τις πιθανές προοπτικές και τα σενάρια», είπε από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος στον Πούτιν μέσω Ρώσου διερμηνέα.

Ο Πούτιν και ο Άσαντ είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2023 στο Κρεμλίνο στην επέτειο της 12χρονης εξέγερσης της Συρίας που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Πούτιν τόνισε τον ρόλο του ρωσικού στρατού στη σταθεροποίηση της χώρας.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεργαζόμενη με το Ιράν για να επιτρέψει στην κυβέρνηση του Άσαντ να πολεμήσει τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της πόρων στην Ουκρανία, έχει διατηρήσει στρατιωτική βάση στη Συρία και διατηρεί στρατεύματα στις βάσεις της εκεί.

Με πληροφορίες από Reuters