Παλαιστίνη: Συμφωνία Χαμάς-Φατάχ για προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε την (Τρίτη, 23/7) πως συνυπέγραψε στο Πεκίνο συμφωνία «εθνικής ενότητας» με άλλες παρατάξεις στην Παλαιστίνη, μια εκ των οποίων η αντίπαλη Φάταχ, σε ένα κείμενο που σύμφωνα με την Κίνα προβλέπει να σχηματιστεί ενιαία κυβέρνηση αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά 14 παρατάξεις της Παλαιστίνης συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στο Πεκίνο, εντός των ορίων νέας προσπάθειας, υπό την αιγίδα της Κίνας, για να εξευρεθεί συμβιβασμός, για να παραμεριστούν οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες του παλαιστινιακού πολιτικού σκηνικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι υποδέχθηκε ιδίως τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καθώς και απεσταλμένο του αντίπαλου παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, τον Μαχμούντ Αλούλ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, η συμφωνία προβλέπει να ιδρυθεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης». «Σήμερα, υπογράφουμε συμφωνία για την εθνική ενότητα και δηλώνουμε ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Δεσμευόμαστε στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ μετά τις συνομιλίες.

Η Κίνα εννοεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση, κάτι ωστόσο που κάνει ακόμη πιο περίπλοκο η αντιπαλότητα ανάμεσα στη Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και τη Φάταχ, την κυρίαρχη παράταξη της Παλαιστινιακής Αρχής, που κυβερνά εν μέρει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία. «Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών στον Τύπο.

Το Πεκίνο, παρότι διατηρεί καλή σχέση με το Ισραήλ, υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και προσπαθεί ενεργά να προωθήσει τη λύση των δυο κρατών.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας για ακόμη μια φορά κάλεσε να κηρυχθεί «γενική, διαρκής και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε περίθαλψη».

Με πληροφορίες από Al Jazzeera