Ισραηλινές επιδρομές στην Υεμένη - Νέος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χοντέιντα της Υεμένης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου προκαλώντας θύματα και καταστροφές.

Σύμφωνα με ΜΜΕ που πρόσκεινται στο κίνημα των Χούθι κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Η επίθεση στην πόλη έρχεται λίγες ώρες μετά το αιφνιδιαστικό χτύπημα των Χούθι στο Τελ Αβίβ που προκάλεσε αίσθηση σε όλη την υφήλιο.


Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους των Χούθι στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα ως απάντηση στις «εκατοντάδες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες κατά του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει απάντηση.

Xτύπημα-σοκ

Χθες το πρωί ένα ιρανικής κατασκευής drone μεγάλου βεληνεκούς έπληξε το κέντρο της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν ελαφρά άλλοι τέσσερις.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε σχετικά «η αεροπορική δύναμη drones των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης (…) διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον σημαντικού στόχου στην κατεχόμενη περιοχή της Τζάφα, γνωστή στο Ισραήλ με το όνομα Τελ Αβίβ» και εξήγησε ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να στοχοθετούν το Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, ενώ επεσήμανε ότι η περιοχή του Τελ Αβίβ θα είναι πρωταρχικός στόχος καθώς βρίσκεται «στο βεληνεκές των όπλων μας».

Το χτύπημα έγινε λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως σε μία από τις αεροπορικές επιδρομές σκότωσε έναν διοικητή της Χεζμπολά και άλλους μαχητές στο νότιο Λίβανο.

Η επίθεση, πάντως, δημιούργησε νέα ερωτήματα για το πώς ένα drone των ανταρτών Χούθι μπόρεσε να ξεγελάσει και να αποφύγει την πανίσχυρη αεράμυνα του Ισραήλ, η ικανή να αναχαιτίζει απειλές από βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έως drones και πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Αυτά τα συστήματα έχουν αναχαιτίσει χιλιάδες βλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικά και τα συστήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν αδυναμίες και ευαλωτότητα απέναντι σε μικρά και δύσκολα ανιχνεύσιμα επιθετικά drones.

Mε πληροφορίες από Guardian