Ο χάρτης του μπλακ άουτ της Microsoft - Συνεχίζεται το χάος σε αεροδρόμια, τράπεζες, εταιρείες και ΜΜΕ

Διεθνές χάος έχει προκληθεί εξαιτίας της κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων της Microsoft. Προβλήματα έχουν αναφερθεί σε Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Αεροδρόμια, τράπεζες, εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες, μέσα ενημέρωσης κ.α. έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο έχουν καθηλωθεί και οι πτήσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών βλέπουν μπροστά τους μια μπλε οθόνη χωρίς να μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο κολοσσός της Big Tech είπε ότι «διερευνούσε ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

«Σταδιακά το πρόβλημα θα μετριάζεται», πρόσθεσε η Microsoft, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για κάποια κυβερνοεπίθεση, αλλά για τεχνικό ζήτημα από ενημέρωση του antivirus CrowdStrike pro.

Ένας ειδικός της κυβερνοασφάλειας εξηγεί

Ο καθηγητής John McDermid του Ινστιτούτου για Ασφαλή Αυτονομία στο Πανεπιστήμιο του York σχολιάζοντας το σημερινό μπλακ άουτ ανέφερε: «Το λογισμικό ασφαλείας προορίζεται για την προστασία των υπολογιστών από επιθέσεις, π.χ. από κακόβουλο λογισμικό. Και για να παρέχει αυτή την προστασία έχει μεγάλη ισχύ στον έλεγχο του κεντρικού υπολογιστή. Ένα τέτοιο λογισμικό είναι διάχυτο σε πολλά, αν όχι σε όλα τα μηχανήματα συγκεκριμένου τύπου.

Επομένως ένα σφάλμα στο λογισμικό ασφαλείας μπορεί να καταστρέψει πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα. Αυτό φαίνεται πως κρύβεται πίσω από την εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας των υπολογιστών που βασίζονται στα Windows-10 σε όλο τον κόσμο, με αρνητικές επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια, τις τράπεζες κ.λπ.Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο λογισμικό μπορεί να είναι μια κοινή αιτία προβλημάτων για πολλά συστήματα ταυτόχρονα και πρέπει να σχεδιάσουμε υποδομή ώστε να είναι ανθεκτική έναντι αυτών».

Η σημερινή κρίση, εκθέτει την ευθραυστότητα του ψηφιοποιημένου κόσμου μας»

Ο Shumi Akhtar , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian: «Αυτή η ξαφνική, σοβαρή διαταραχή που διέκοψε τις καθημερινές δραστηριότητες, εκθέτει έντονα την ευθραυστότητα του ψηφιοποιημένου κόσμου μας. Από τον τραπεζικό τομέα στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση μέχρι την κυβέρνηση, κανένας τομέας δεν παραμένει ανέγγιχτος, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια στρατηγική αναμόρφωση των κρίσιμων υποδομών μας.
Αυτή η κρίση απαιτεί άμεση συλλογική δράση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω ισχυρών διασφαλίσεων και ασφαλιστικών μέτρων, ειδικά σε δίκτυα ζωτικής σημασίας. Τεράστιες καθυστερήσεις, οικονομικές απώλειες και κίνδυνος ασφάλειας. Κάθε ένα από αυτά υπογραμμίζει τις καταστροφικές δυνατότητες των τεχνολογικών αποτυχιών σε κρίσιμες βιομηχανίες».

 

Με πληροφορίες από SkyNews