Σλοβακία: Δεν θα μποϊκοτάρουμε την ουγγρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ

Η Σλοβακία δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια ή ενέργεια που στοχεύει στο μποϊκοτάρισμα της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο Σλοβάκος πρόεδρος Πέτερ Πελεγκρίνι την Πέμπτη στη Βουδαπέστη, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASR.

Ο Πελεγκρίνι δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Tάμας Σούλιοκ, ότι εκπρόσωποι της σλοβακικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν και θα υποστηρίξουν όλες τις δραστηριότητες της ουγγρικής προεδρίας. Ο Σλοβάκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί για την έναρξη διαλόγου.

Από την άλλη πλευρά, ευχαρίστησε την Ουγγαρία για την υπόσχεση να παρατείνει τη βοήθειά της για την άμυνα του εναέριου χώρου της Σλοβακίας μέχρι το τέλος του 2025.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε στη Σλοβακία τα δύο πρώτα αεροσκάφη F-16 που θα πάρουν σταδιακά τον έλεγχο του εναέριου χώρου μας, αλλά μέχρι το τέλος του 2025 θα εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από τη βοήθεια της Ουγγαρίας. Και σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη βοήθεια, εκ μέρους των πολιτών της Σλοβακίας», είπε ο Πελεγκρίνι στον ομόλογό του.

Τόνισε ότι η Σλοβακία δεν έχει πλέον ούτε μέσα αεράμυνας ούτε δική της στρατιωτική αεροπορία, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, χωρίς επαρκή αποζημίωση.

Σχετικά με την τρέχουσα προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο Σουλιόκ είπε ότι ζήτησε από τον Πελεγκρίνι να υποστηρίξει τον ρόλο της Ουγγαρίας ως «τίμιου μεσολαβητή» σε θέματα όπως η παύση της παράνομης μετανάστευσης, η ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, η γεωργική πολιτική με επίκεντρο τους αγρότες και «πραγματικά λύσεις σε δημογραφικές προκλήσεις.

Ο Ούγγρος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν την ίδια προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, ζητώντας την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.