Κατά 20% αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων για τον Πύργο του Άιφελ λίγο πριν τους Ολυμπιακούς

Tο διασημότερο αξιοθέατο του Παρισιού, ο Πύργος του Άιφελ, αυξάνει από σήμερα τις τιμές των εισιτηρίων του κατά 20%, προκειμένου να καλύψει το κόστος των εργασιών ανακαίνισης και των οικονομικών απωλειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Figaro, η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το γαλλικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι το εισιτήριο για έναν ενήλικα που περιλαμβάνει τη βόλτα με το ασανσέρ στην κορυφή του Πύργου θα κοστίζει πλέον 35,30 ευρώ. Μέχρι σήμερα, το κόστος ήταν 29,40 ευρώ.

Το ίδιο εισιτήριο για παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών θα κοστίζει 17,70 ευρώ και η τιμή για τους μικρότερους, ηλικίας τεσσάρων έως 11 ετών, θα είναι 8,90 ευρώ.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων οφείλεται, ως ένα βαθμό, στη «σημαντική απώλεια εσόδων» που προκλήθηκε από την «υγειονομική κρίση μεταξύ 2020 και 2022 κατά την πανδημία της νόσου Covid».

Το 2020, λιγότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τον Πύργο του Άιφελ, έναντι σχεδόν 6,2 εκατομμυρίων επισκεπτών το προηγούμενο έτος, ανέφερε η εταιρεία εκμετάλλευσης του μνημείου Sociéte d’ Exploitation de la tour Eiffel (SETE).

Ένα χρόνο αργότερα, λιγότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το εμβληματικό αξιοθέατο της χώρας του Μολιέρου.

Και τα δύο έτη, το κόστος λειτουργίας ήταν περίπου τριπλάσιο από τον συνολικό κύκλο εργασιών του μνημείου, δήλωσε η εταιρεία SETE.

Για τον γαλλικό Τύπο, οι εργασίες ανακαίνισης βρίσκονται επίσης πίσω από την αύξηση του κόστους, συμπεριλαμβανομένων των «μέτρων πρόληψης του μολύβδου (ένα πολύ τοξικό μέταλλο)» που σχετίζονται με το βάψιμο του Πύργου του Άιφελ.

Οι εργασίες βαφής, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2027, ενώ προγραμματίζονται επίσης εργασίες στους ανελκυστήρες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περιστασιακά κλεισίματα.

Σημειώνεται ότι ο Πύργος του Άιφελ προσελκύει ετησίως σχεδόν επτά εκατομμύρια επισκέπτες και περίπου τα τρία τέταρτα είναι ξένοι τουρίστες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε δραματικά εξαιτίας του κλεισίματος χώρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά το 2022 ανέκαμψε και απέφερε έσοδα 5,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην «οικοδέσποινα» χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αριθμός των επισκεπτών στο Παρίσι αναμένεται να αυξηθεί δραματικά αυτό το καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα CGT και FO, σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν έκκληση στην «πόλη του φωτός» να είναι λογική με τις οικονομικές της απαιτήσεις για να εξασφαλίσει την επιβίωση του μνημείου και της εταιρείας που το διαχειρίζεται».