Το CNN αποκάλυψε ότι η Χαμάς δεν ξέρει πόσοι Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν ζωντανοί , σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της οργάνωσης.
Η τύχη των 120 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της παρατεταμένης και αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Όμως ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο CNN ότι «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Σε συνέντευξή του το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν έδωσε μια εικόνα της θέσης της οργάνωσης σχετικά με τις αδιέξοδες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, μια άποψη για το αν η Χαμάς μετανιώνει για την απόφασή της να επιτεθεί στο Ισραήλ, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των Παλαιστινίων νεκρών, και ένα σχόλιο για τη διαρροή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μηνυμάτων του επικεφαλής της στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, του ανθρώπου που πιστεύεται ότι είναι ο τελικός υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
To σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
Μιλώντας στο CNN στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ο Χαμντάν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι – ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα – δεν ικανοποιεί τα αιτήματα τηςΧαμάς για τερματισμό του πολέμου.
Ο Χαμντάν, ο οποίος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε στο αμερικανικό μέσο οτι η Χαμάς χρειάζεται «μια ξεκάθαρη θέση από το Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα και να αφήσει τους Παλαιστίνιους να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους, την ανοικοδόμηση, την (άρση) της πολιορκίας … και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για μια δίκαιη συμφωνία σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων».
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά φάνηκε να σταματούν την Τετάρτη, αφού η Χαμάς παρουσίασε την απάντησή της στο έγγραφο, 12 ημέρες μετά την πρώτη παραλαβή του. Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Χαμάς, όπως είπε, να υποβάλει «πολλές αλλαγές», περιγράφοντας ορισμένες από αυτές ως «πέραν των θέσεων (της Χαμάς) που είχε λάβει προηγουμένως».
Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση. Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία θα ανταλλαγούν ορισμένοι όμηροι με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η δεύτερη φάση – μόνιμος τερματισμός του πολέμου και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα – θα εφαρμοστεί μόνο μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως ο Χαμντάν δήλωσε ότι η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί βασικό ζήτημα για τη Χαμάς, η οποία ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών πρέπει να είναι μόνιμος, είπε, και το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα.
«Οι Ισραηλινοί θέλουν την κατάπαυση του πυρός μόνο για έξι εβδομάδες και μετά θέλουν να επιστρέψουν στη μάχη, κάτι που νομίζω ότι οι Αμερικανοί, μέχρι τώρα, δεν έπεισαν τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν (μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός)», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως μέρος της συμφωνίας.
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δεσμευτεί δημοσίως για τη συμφωνία, παρόλο που ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ισραηλινό σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να ανακοινώσει την υποστήριξή του στο τρέχον σχέδιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε στο NBC ότι ο Νετανιάχου «επαναβεβαίωσε» σε αυτόν «ότι το Ισραήλ υποστήριζε αυτή την πρόταση και ήταν έτοιμο να πει ναι» όταν τον είδε πριν από μερικές ημέρες, και επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων εξ ολοκλήρου στη Χαμάς.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν αντίδρασή κατά της κατοχής, λέει η Χαμάς
Ο Χαμντάν απέκρουσε επανειλημμένα κάθε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Αποκάλεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα, «αντίδραση κατά της κατοχής».
Ο Χαμντάν απέρριψε επίσης ως ψεύτικες τις αναφορές ότι ο Σινουάρ υποστήριξε ότι οι θάνατοι χιλιάδων Παλαιστινίων ήταν “αναγκαίες θυσίες”.
Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Πιστεύεται ότι κρύβεται στη Γάζα, κάπου μέσα στο δίκτυο σηράγγων που περνάει κάτω από τη Λωρίδα. Έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Wall Street Journal δημοσίευσε τα μηνύματα που διέρρευσαν από τον Σινουάρ προς άλλους ηγέτες της Χαμάς, στα οποία φέρεται να εξέφραζε την αδιάλλακτη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να πολεμά, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος.
Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι περισσότεροι από 70 όμηροι από τους περισσότερους από 100 που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί.
«Δεν έχω καμία ιδέα πόσοι όμηροι είναι ζωντανοί»
Μιλώντας στο CNN, ο Χαμντάν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν έχω καμία ιδέα γι’ αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα γι’ αυτό», είπε, υποστηρίζοντας -χωρίς να παρέχει αποδείξεις- ότι η ισραηλινή επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων από τους ομήρους το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τριών, μεταξύ των οποίων και ενός Αμερικανού πολίτη.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί όμηροι μπορεί να είναι περισσότεροι από όσους είναι δημοσίως γνωστοί. Τον Απρίλιο, η Χαμάς δήλωσε στους διεθνείς διαμεσολαβητές ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει το αίτημα του Ισραήλ να απελευθερώσει 40 από τους υπόλοιπους ομήρους στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών καθώς και των άρρωστων και ηλικιωμένων ανδρών, επειδή δεν είχε 40 ζωντανούς ομήρους που να πληρούν αυτά τα κριτήρια απελευθέρωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τη μαρτυρία ενός γιατρού που περιέθαλψε τους απελευθερωμένους ομήρους και είπε ότι υπέστησαν ψυχική και σωματική κακοποίηση και ότι ξυλοκοπούνταν κάθε ώρα, ο Χαμντάν κατηγόρησε και πάλι το Ισραήλ για τα δεινά τους.
«Πιστεύω ότι αν έχουν ψυχικό πρόβλημα, αυτό οφείλεται σε όσα έχει κάνει το Ισραήλ στη Γάζα. Επειδή (κανείς δεν μπορεί) να χειριστεί αυτό που κάνει το Ισραήλ, βομβαρδίζοντας κάθε μέρα, σκοτώνοντας αμάχους, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά … το είδαν αυτό (με) τα ίδια τους τα μάτια», είπε, προσθέτοντας ότι η σύγκριση των εικόνων των ομήρων που τραβήχτηκαν πριν και μετά την οκτάμηνη αιχμαλωσία δείχνει ότι «ήταν καλύτερα από πριν» – ένας ισχυρισμός που είναι αποδεδειγμένα ψευδής, υπογραμμίζει το αμερικανικό μέσο.