Κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης υπό τον Βίλντερς στην Ολλανδία

Τα πολιτικά κόμματα στην Ολλανδία κατέληξαν σε τελική συμφωνία για τον σχηματισμό της νέας τους δεξιάς κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο νικητής των εκλογών Χέερτ Βίλντερς.

Ύστερα από σχεδόν έξι μήνες διαπραγματεύσεων, το εθνικιστικό κόμμα PVV του Βίλντερς κατέληξε σε συμφωνία τον περασμένο μήνα για τον σχηματισμό συνασπισμού με τρία άλλα συντηρητικά κόμματα, αλλά δεν είχαν συμφωνήσει για την κατανομή των θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους ύστερα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών για την κατανομή των υπουργικών θέσεων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων.

Ο συνασπισμός δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Ντικ Σχοφ, πολιτικό αουτσάιντερ που δεν είναι προσκείμενος σε κάποιο κόμμα, θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης.

Ο Σχοφ, 67 ετών, ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης έως τον περασμένο μήνα, έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών AIVD και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας NCTV για χρόνια. Ήταν επίσης επικεφαλής της ολλανδικής υπηρεσίας μετανάστευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Θα ηγηθεί ενός υπουργικού συμβουλίου, το οποίο τα τέσσερα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα έχει πιο χαλαρούς δεσμούς με το κοινοβούλιο. Προς το παρόν δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.