Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη, μετά από αναφορές ότι χρησιμοποίησε έναν χυδαίο όρο για τους ομοφυλόφιλους για να επιβεβαιώσει την απαγόρευση της Καθολικής Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους ιερείς.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι εξέδωσε δήλωση με την οποία αναγνώρισε τη θύελλα που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία έγιναν κεκλεισμένων των θυρών σε Ιταλούς επισκόπους στις 20 Μαΐου.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα είχαν επικαλεστεί μη κατονομαζόμενους Ιταλούς επισκόπους και ανέφεραν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε υβριστική φράση, μιλώντας στα ιταλικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Είχε χρησιμοποιήσει τον όρο όταν επιβεβαίωσε την απαγόρευση του Βατικανού να επιτρέπει σε ομοφυλόφιλους άνδρες να εισέρχονται σε ιερατικές σχολές και να χειροτονούνται ιερείς.
Ο Μπρούνι δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος γνώριζε για τις αναφορές και υπενθύμισε ότι ο Πάπας επιμένει εδώ και καιρό ότι υπάρχει «χώρος για όλους» στην Καθολική Εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανέναν, λέει το Βατικανό μετά τον σάλο για ομοφοβική δήλωση
«Ο Πάπας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητάει συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από τη χρήση ενός όρου που αναφέρθηκε από άλλους», δήλωσε ο Μπρούνι.
Ο Πάπας μιλούσε σε συνέλευση της ιταλικής διάσκεψης επισκόπων, η οποία ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο έγγραφο που περιγράφει την εκπαίδευση των Ιταλών ιεροσπουδαστών. Το έγγραφο, το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί εν αναμονή της αναθεώρησης από την Αγία Έδρα, φέρεται να προσπάθησε να ανοίξει κάποια περιθώρια στην απόλυτη απαγόρευση του Βατικανού για τους ομοφυλόφιλους ιερείς.
Ο Φραγκίσκος επαναβεβαίωσε σθεναρά αυτή τη θέση στη συνάντησή του με τους Ιταλούς επισκόπους στις 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας την ιταλική υβριστική λέξη «frociaggine» και λέγοντας ότι υπάρχει ήδη παρουσία αρκετών ομοφυλοφίλων σε κάποιες ιερατικές σχολές και δεν χρειάζονται κι άλλοι, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ.
Τα ιταλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα του Φραγκίσκου και ο Αργεντινός πάπας έχει κάνει γλωσσικές γκάφες στο παρελθόν που προκάλεσαν αίσθηση. Ο 87χρονος Αργεντινός Πάπας μιλάει συχνά ανεπίσημα, αστειεύεται χρησιμοποιώντας αργκό, ακόμη και βρισιές σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Ωστόσο, είναι γνωστός για την προσέγγισή του προς τους ΛΟΑΤΚΙ καθολικούς, ξεκινώντας από το περίφημο σχόλιό του «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω» το 2013 για έναν ιερέα που φέρεται να είχε στο παρελθόν ομοφυλόφιλο εραστή.