Θρίαμβος για τον Σαρκοζί ο β΄γύρος των τοπικών εκλογών

Θριαμβευτικές διαστάσεις λαμβάνει η νίκη των υποψηφίων της συμμαχίας του UMP (Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα) υπό τον Νικολά Σαρκοζί και του UDI (Ένωση Ανεξάρτητων Δημοκρατών), στον β’ γύρο των τοπικών εκλογών στη Γαλλία. Με βάση τις εκτιμήσεις και τα exit polls,  που επιβεβαιώνονται και από τα πρώτα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών, φαίνεται ότι η δεξιά συμμαχία κερδίζει 64 από τις 74 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές την Κυριακή.

Την συμβολική και ουσιαστική σημασία του έχει και το γεγονός ότι στην δεξιά συμμαχία περνούν και προπύργια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και γενικά της αριστεράς όπως οι περιφέρειες Νορ, Κοτ ντ’ Αρμόρ, Αλιέ, Κορέζ και Εσόν. Η μοναδική περιοχή που πέρασε από την δεξιά συμμαχία στην συμμαχία υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα (όπου συμμετέχουν το Ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς και άλλα αριστερά κόμματα) είναι η Λοζέρ.

Οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται ενώπιον μιας πραγματικά τεράστιας ήττας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: εκ των 61 διαμερισμάτων που έλεγχαν, δίνουν μάχη δίνουν μάχη να κρατήσουν περίπου τα μισά, στην καλύτερη περίπτωση.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, από την πλευρά του, δεν φαίνεται,  με βάση τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, να κερδίζει τελικά τα δύο διαμερίσματα που είχε θέσει ως στόχο. Εντούτοις και στα δύο, στο Βωκλύζ και στην Αιζν,  τα περιφερειακά συμβούλια που φαίνεται ότι αναδεικνύονται είναι εντελώς μοιρασμένα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά, με τους συμβούλους που πρόσκεινται στο Εθνικό Μέτωπο (10 στο πρώτο και 8 στο δεύτερο όπου εκλέχτηκαν και 7 «ανεξάρτητοι»), να αναδεικνύονται σε ρυθμιστή ως προς την λήψη αποφάσεων, από την εκλογή προέδρου  του συμβουλίου μέχρι το ο,τιδήποτε άλλο.  Επιπλέον, η Μαρίν Λε Πεν έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη αφού το κόμμα της κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τον αριθμό των συμβούλων που εξέλεξε και απέδειξε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι «έχει αποκτήσει ρίζες μέσα στην κοινωνία».

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επέμεινε στην σημαντική άνοδο που παρουσίασε το Εθνικό Μέτωπο εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της «συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό». Παραδέχθηκε τη νίκη της δεξιάς συμμαχίας και το ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε πολύ έδαφος. Εκτίμησε ότι σημαντικό ρόλο σε αυτήν την υποχώρηση διαδραμάτισε το ότι κατήλθε στις εκλογές «ιδιαίτερα κατακερματισμένη». Επανέλαβε πάντως ότι το Εθνικό Μέτωπο συνιστά «έναν θανάσιμο κίνδυνο» καθώς «θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές» του 2017. Πηγές προσκείμενες στον Βαλς λίγη ώρα μετά διέρρεαν ότι δεν  υπάρχουν σκέψεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης άμεσα ως αντίδραση στην οδυνηρή ήττα των τοπικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σηματοδοτεί «την αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης» από τους ψηφοφόρους εκτίμησε, από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί που μετά από αυτό το αποτέλεσμα εδραιώνει για τα καλά την επιστροφή του στην ηγεσία του UMP. «Είναι η άρνηση, η ανικανότητα που τιμωρήθηκαν» υποστήριξε.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη, όμως, εμφανίστηκε και αυτήν την Κυριακή η Μαρίν Λε Πεν επαναλαμβάνοντας ότι το Εθνικό Μέτωπο «εδραιώνεται στην κοινωνία και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων», εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει να ενισχύσει τις δυνάμεις του και εκφράζοντας την ικανοποίησή της γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα «εξαφανίζεται σταδιακά από τον χάρτη».

Σε αντίσταση κάλεσε ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς και του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας απειλείται με διάλυση».