Τουρκία: Ένα πρόσωπο-έκπληξη στην Κεντρική Τράπεζα και η (αθόρυβη) στροφή Ερντογάν στην «οικονομική ορθοδοξία»
Μετά την επανεκλογή του τον Μάϊο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ολικό «makeover» του οικονομικού του επιτελείου αναθέτοντας το τουρκικό υποργείο Οικονομικών στον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch και τοποθετώντας επικεφαλή στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν πρώην στέλεχος των Merrill Lynch και Goldman Sachs.
Το κυριότερο όμως είναι ότι μάλλον τους επέτρεψε να κάνουν τη δουλειά που προβλέπουν οι τίτλοι τους, καθώς έκτοτε οι αποφάσεις αύξησης των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας διαδέχονται η μία την άλλη (με την τελευταία πριν λίγες ημέρες στο 42,5% από 40% ) και ο ίδιος έχει σταματήσει να προκαλεί την… οικονομική θεωρία ζητώντας από τον εκάστοτε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια εν μέσω θηριώδους πληθωρισμού τον οποίο και απέδιδε στις δόλιες επιθέσεις των κακών ξένων που επιβουλεύονταν την τουρκική οικονομία.
Το επόμενο βήμα ήρθε το Σάββατο 23/12 όταν με προεδρικό διάταγμα ο Ερντογάν διόρισε την Φατμά Οζκούλ στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. Η Οζκούλ είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Marmara της Κωνσταντινούπολης και τα γνωστικά της πεδία καλύπτουν τους τομείς των χρηματοοικονομικών αλλά και της τεχνολογίας blockchain και κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg ο διορισμός της Οζκούλ ως το νεότερο μέλος στην Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται να μεταβάλλει την πορεία της «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί του τελευταίους μήνες, οπότε κάποιοι αναλυτές ερμήνευσαν τον συγκεκριμένο διορισμό ως ένα «κλείσιμο ματιού» στην κοινότητα των crypto. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίως στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, εξαιτίας ακριβώς του θηριώδους πληθωρισμού που έχει στρέψει τους πολίτες στα κρυπτονομίσματα και τον χρυσό προκειμένου να διατηρήσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
Όμως ο διορισμός της Οζκούλ ενδεχομένως να εξυπηρετεί και έναν άλλο και μάλλον σπουδαιότερο στόχο από το «χάϊδεμα» των κρυπτο-φαν και αυτός είναι να βγει η χώρα από την «γκρι λίστα» της Financial Action Task Force (FATF). Η FATF είναι η παγκόσμια χρηματοοικονομική εποπτική ομάδα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ενέταξε την Τουρκία στην «γκρι λίστα» το 2021 προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις της χώρας αλλά και τη δέσμευση ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αφαιρεθεί το συντομότερο από τον «αδικαιολόγητο κατάλογο» όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Παραδόξως, η Τουρκία φαίνεται να τήρησε τη δέσμευση αυτή καθώς όπως ανάφερε πριν ένα μήνα η εξειδικευμένη στο χώρο των crypto ιστοσελίδα coingape , η χώρα έχει συμμορφωθεί με τα 39 από τα 40 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η εποπτική Αρχή. Το ένα προαπαιτούμενο που υπολείπεται έχει να κάνει με τον χώρο των crypto και ο υπουργός Οικονομικών Σιμσέκ έχει δηλώσει ότι η νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα αποτελεί προτεραιότητα και αναμένεται η κατάθεση νέου νομοσχεδίου στη Βουλή που σύμφωνα με την coingate θα εστιάζει στο πλαίσιο για την παροχή αδειών λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων και στα μέτρα φορολόγησης.
Η αφαίρεση της Τουρκίας από την «γκρι λίστα» της FATF θα αποτέλεσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη χώρα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας αλλά και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις καθώς παλαιότερη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που «γκριζάρει» η εποπτική Αρχή δύσκολα προσελκύουν ξένα κεφάλαια.
Πηγή: newmoney.gr