Τρίτο το Εθνικό Μέτωπο - Μεγάλη πρωτιά για τη δεξιά συμμαχία

Η δεξιά συμμαχία του UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) και του UDI (Ένωσης Δημοκρατών Ανεξάρτητων) είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος λόγω της ανοδικής πορείας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National). Τελικά το Εθνικό Μέτωπο διατήρησε και ελαφρώς αύξησε το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου προκαλώντας σεισμό σε ολόκληρη την ΕΕ αλλά παρέμεινε τρίτο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, και με την πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων καταμετρημένη, η συμμαχία UMP – UDI εξασφάλιζε το 36,4%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με τους συμμάχους του Αριστερό Ριζοσπαστικό Κόμμα (PRG) και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα συγκέντρωνε 28%, το Εθνικό Μέτωπο 25% και το Μέτωπο της Αριστεράς 6,5% ενώ οι Πράσινοι βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα στο 1,9%. Η συμμετοχή σε αυτές τις τοπικές εκλογές έφτασε το 50,6% και αυξήθηκε σχεδόν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές, αν και για άλλη μια φορά δεν σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθε να ψηφίσει.

Η Μαρίν Λε Πεν, της οποίας το κόμμα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις το έφερναν στην δεύτερη ή ακόμη και στην πρώτη θέση, αγγίζοντας ακόμη και το 29% – 30%, εμφανίστηκε ευχαριστημένη και τόνισε, σε δηλώσεις της, ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει πλέον «παντού» ρίζες και εδραιώνει την παρουσία του.  Σημειώνεται ότι στις Ευρωεκλογές είχε συγκεντρώσει 24,85%. Με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι του Εθνικού Μέτωπο «περνούν» στο β’ γύρο σε 60 από τα 101 εκλογικά διαμερίσματα.

Ο Νικολά Σαρκοζί, από την πλευρά του, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και προσπάθησε να μην δώσει «προσωπικό τόνο». «Η αλλαγή έρχεται και τίποτε δεν θα την σταματήσει» δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, εκτιμώντας ότι η εξασφάλιση του ποσοστού αυτού από το κόμμα του είναι το αποτέλεσμα της «ενωτικής στρατηγικής» που ο ίδιος ακολούθησε από την ώρα που επανήλθε στην ηγεσία. Κάλεσε όλους τους Γάλλους να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, την επόμενη Κυριακή, και επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του, όπου δεν έχει δικό του υποψήφιο, δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου, ούτε υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή του Μετώπου της Αριστεράς.

Ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την πλευρά του, εμφανίστηκε μάλλον ανακουφισμένος καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του φάνηκαν να «αντέχουν» την πίεση από τα δεξιά πολύ περισσότερο από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Στις δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Βαλ εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση που το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι πρώτο κόμμα, υποστήριξε ότι αυτή είναι η μεγάλη νίκη και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ό,τι θέλουν απομονώνοντας το Εθνικό Μέτωπο.