Στο 19% το ακροδεξιό AfD σε νέα δημοσκόπηση - Πέφτει η δημοτικότητα του Σολτς

Άνοδο της ακροδεξιάς σημειώνει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία που δίνει στο AfD ίδιο ποσοστό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SPD).

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD. Στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει 1,5 μονάδα και περιορίζεται στο 26,5%, ενώ το ακροδεξιό AfD κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 19%. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το SPD, με απώλεια επίσης 1,5 μονάδας.

Οι Πράσινοι ενισχύονται κατά μισή μονάδα και φθάνουν στο 13,5%, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι βρίσκονται στο 9%. Η Αριστερά κερδίζει μισή μονάδα και βρίσκεται ακριβώς στο όριο του 5%.

Ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Γερμανία

Με βάση τη συγκεκριμένη μέτρηση, θα μπορούσε να σχηματιστεί μόνο τρικομματική κυβέρνηση, είτε CDU/CSU, SPD και FDP είτε CDU/CSU, Πρασίνων και FDP είτε CDU/CSU, SPD, Πρασίνων.

«Η αδυναμία της Χριστιανικής Ένωσης και του SPD καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο καγκελάριος θα προερχόταν από την Ένωση», δήλωσε ο επικεφαλής του INSA, Χέρμαν Μπλίνκερτ.

Καθόλου δημοφιλής ο Σολτς

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο δημοφιλέστερος πολιτικός είναι ο υπουργός ‘Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ενώ ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ, ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτζντεμιρ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιορίζεται στην έκτη θέση της κατάταξης.