Έτοιμος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Μπουλμποάκα της Μολδαβίας.
«Κάθε αμφιβολία που διατυπώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει» δήλωσε για να απευθύνει στη συνέχεια ισχυρό μήνυμα υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της χώρας του και της Μολδαβίας, η οποία φιλοξενεί συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σύνορα με την Ρωσία και δεν θέλουν η Ρωσία να τους ξεριζώσει ένα τμήμα του εδάφους τους θα πρέπει να είναι πλήρη μέρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε κατά την διάρκεια της συνόδου.
«Δεν υπάρχουν παρά δύο εναλλακτικές σε αυτό: είτε ένας ανοικτός πόλεμος, είτε μία ανεξέλεγκτη ρωσική κατοχή», συνέχισε ο Ζελένσκι, καθώς τόσο η Ουκρανία, όσο και η Μολδαβία έχουν τμήματα της επικράτειάς τους υπό ρωσική επιρροή.
Κάθε φορά που προετοιμάζουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης μας, για το καλό των αξιών μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αμφιβολία που εκδηλώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει (…), κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα του Ιουλίου στο Βίλνιους «θα χρειασθούν σαφείς προσκλήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια της διαδικασίας ένταξης», επέμεινε.
«Σε ότι αφορά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αναγκαία μία σαφής και θετική απόφαση», πρόσθεσε.
Παράλληλα με την συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας , οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ συνέρχονται στο Οσλο για να συζητήσουν τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας.
«…θα πρέπει να θέσουμε τα πλαίσια για να προσφέρουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Οσλο.
Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες «σαφείς και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».
Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Ουάσινγκτον αρνείται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους το ΝΑΤΟ, εξήγησε στο AFP υπουργός Εξωτερικών που δεν κατονομάστηκε.
Τέτοιου είδους εγγυήσεις, που συνίστανται στην επίσημη διακήρυξη παροχής υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης, έχουν προσφερθεί πρόσφατα από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στην Σουηδία, η ένταξη της οποίας στην Συμμαχία μπλοκάρεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.