Αθώοι μετά από 376 χρόνια όσοι κατηγορήθηκαν για μαγεία στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες και οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν κατηγορηθεί για μαγεία επί βρετανικής αποικιοκρατίας είναι πλέον αθώοι με απόφαση των Αρχών.

Το Κονέκτικατ ψήφισε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα που αθωώνει ανθρώπους που δικάστηκαν και εκτελέστηκαν για μαγεία 376 χρόνια μετά τα φερόμενα εγκλήματά τους.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Σαούντ Ανουάρ, ο οποίος εισηγήθηκε το ψήφισμα, δήλωσε ότι η χειρονομία αυτή «διορθώνει ένα λάθος που έχει παραμείνει στην ιστορία του Κονέκτικατ για αιώνες». Το ψήφισμα εγκρίθηκε τελικά με ψήφους 33-1, αναφέρει ο Guardian.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να αποτρέψουμε την εξορία ή την εκτέλεση των αθώων γυναικών και ανδρών που κατηγορήθηκαν για μαγεία, αλλά μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον πόνο που ένιωσαν» δήλωσε ο ίδιος.

Στις δίκες μαγισσών της αποικιακής Αμερικής τον 16ο και 17ο αιώνα, όπως αυτές στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, εκατοντάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν ότι ασκούσαν μαγεία και ότι σχετίζονταν με τον διάβολο. Πολλοί εκδιώχτηκαν από τις κοινότητες του και αμαυρωνόταν το όνομά τους, ενώ άλλοι βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν.

Αλλά και στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε κυνήγια μαγισσών μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα.

Τουλάχιστον 34 άτομα κατηγορήθηκαν για άσκηση μαγείας στις δίκες μαγισσών του Κονέκτικατ και από αυτά 11 απαγχονίστηκαν.