Eπικοινωνία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου - Στο τραπέζι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16

Μετά την επικοινωνία Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον ομόλογό του για την επανεκλογή του Ερντογάν και την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στη συνομιλία Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν ετέθησαν, μεταξύ άλλων, οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, η επίθεση στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.

«Παζάρι» Ερντογάν – Μπάιντεν: «Δώσε μου τα F-16» – «Πάρε πίσω το βέτο για τη Σουηδία»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας, με τα αγκάθια ωστόσο στις διμερείς σχέσεις να παραμένουν. Στο τηλεφώνημα που έκανε ο Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του έδωσε, μεταξύ άλλων, τα συγχαρητήριά του για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «στην τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σε κάθε τομέα».

«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε ο Μπάιντεν σε tweet.