Εκλογές στην Τουρκία - Με αέρα νικητή ο Ερντογάν: Tη Δευτέρα να γιορτάσουμε την Άλωση όλοι μαζί

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ταγίπ Ερντογάν πρώτο. Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του εθνικιστή Σινάν Ογάν, ο αρχηγός του ΑΚΡ με τον αέρα του νικητή πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις, ενώ δεν ξεχνά τα αφηγήματα περί… τουρκικής ανωτερότητας.

Ο αντίπαλός του, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, από την άλλη, γνωρίζει διάσπαση στο εσωτερικό του, δεν έχει χάσει όμως την υποστήριξη των Κούρδων. Εξαπολύοντας νέα πυρά προς τον Ερντογάν, τον κάλεσε σε τηλεμαχία.

«Αν θέλει ο Θεός, αυτή την Κυριακή με την νίκη της υποψηφιότητας του Κόμματος Διαιοσύνης και Ανάπτυξης να ολοκληρώσουμε αυτή την δουλειά, και τη Δευτέρα να γιορτάσουμε την Άλωση όλοι μαζί» δήλωσε με τη σειρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν με 53,4% έναντι 46,6% που συγκεντρώνει ο Κιλιτσντάρογλου.

Ξεπέρασε τις 20 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατρακυλάει η αξία της τουρκικής λίρας, δύο ημέρες πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της γειτονικής χώρας.

Με τους επενδυτές να φοβούνται μια πιθανή επανεκλογή του Ερντογάν, μετά και την ανέλπιστη νίκη στις πρώτες κάλπες της 15ης Μαΐου, οι πιέσεις στα τουρκικά assets βαίνουν αυξανόμενες. Έτσι, μοιραία, η λίρα κατρακυλάει στο ψυχολογικό όριο των 20 ανά δολάριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σε σχέση με το ευρώ, παράλληλα, η ισοτιμία της λίρας υποχωρεί στο 21,5. Δηλαδή, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 21,6 λιρών/ευρώ.

Η κύρια ανησυχία των επενδυτών έγκειται στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, η οποία διατηρεί τα επιτόκια σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού, ο οποίος κάποια στιγμή έφθασε άνω του 80%.

Σύμφωνα με την επικρατούσα οικονομική θεωρία, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων απαιτείται αύξηση των επιτοκίων, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, ο Ερντογάν, μην θέλοντας να «πνίξει» την ανάπτυξη, έχει αποφασίσει να… αδιαφορήσει για τον πληθωρισμό και τις δραματικές επιπτώσεις του, κρατώντας τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η λίρα υποχωρεί κατά τουλάχιστον 20% μέσα στο 2023, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ετών. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη της Τουρκίας, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και επαναφέροντας τη χώρα στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, δεν αποκλείουν μια περαιτέρω βουτιά της λίρας ακόμη και στα 25 ανά δολάριο, είτε σε περίπτωση επικράτησης του Ερντογάν είτε σε περίπτωση επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου.