Τουρκικές εκλογές: Βέβαιος για τη νίκη ο Ερντογάν, τοξική η προεκλογική εκστρατεία

Μπορεί για τους αναλυτές να είναι σχεδόν σίγουρη η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, αλλά για την αντιπολίτευση η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επιστρατεύει λαϊκιστική εθνικιστική και αντι-προσφυγική ρητορική σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το προεκλογικό θερμόμετρο είναι στο κόκκινο κι ενώ το στρατόπεδο Ερντογάν χρησιμοποιεί κάθε αναγκαίο μέσο για να δυσφημίσει την αντιπολίτευση και να εμφανίσει ως προδότη τον προεδρικό της υποψήφιο ο Κιλιτσντάρογλου έχει περάσει στην αντεπίθεση: «Ερντογάν, εσύ είσαι αυτός που διαπραγματεύτηκε με τρομοκράτες κεκλεισμένων των θυρών. Ποιος είσαι εσύ και ποιος σου δίνει το δικαίωμα να αμφισβητείς τον πατριωτισμό μου;», είπε σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση.

Fake news από το στρατόπεδο Ερντογάν

Οπαδοί του Ερντογάν προσπάθησαν με fake news να δώσουν ώθηση στην καμπάνια του χρησιμοποιώντας στο Διαδίκτυο πλαστές προεκλογικές αφίσες της αξιωματικής αντιπολίτευση του Κιλιτσντάρογλου. Σε μια απ’ αυτές διακρίνεται το λογότυπο του CHP και αναφέρει: «Για εμάς οι YPG [κουρδικές πολιτοφυλακές της βόρειας Συρίας] δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αποφασίστε τώρα!»

Από την ανάλυση, ωστόσο, της γνησιότητας της αφίσας, που έκανε μεταξύ άλλων το Teyit.org, αποδείχθηκε ότι η αφίσα αυτή δεν είναι της επίσημης καμπάνιας του CHP.

Η πρακτική των fake news κατά της αντιπολίτευσης ήταν διαδεδομένη και πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά σύμφωνα με παρατηρητές η παραπληροφόρηση εντάθηκε και συστηματοποιήθηκε ενόψει της αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής.

Εθνικιστική πλειοδοσία από τον Κιλιτσντάρογλου

Αλλά και η αντιπολίτευση άλλαξε στρατηγική μετά την ήττα της στις 14 Μαϊου κρίνοντας ως σημάδι αδυναμίας τους συμφιλιωτικούς τόνους του Κιλιτσντάρογλου παρά την επιθετικότητα του Ερντογάν.

Κι έτσι προσπαθεί τώρα να κερδίσει με το μέρος της το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, τους εθνικιστές, όχι μόνον με εθνικιστική ρητορεία, αλλά και με μια εχθρική στάση έναντι των προσφύγων. Ο Κιλιτσντάρογλου εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες άμεσες επιθέσεις κατά του Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος κουβάλησε ήδη δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα κι αν παραμείνει στο τιμόνι της, θα έλθουν κι άλλοι. Προειδοποίησε δε ότι πρόσφυγες, μαφιόζοι και βαρώνοι ναρκωτικών θα καταλάβουν τις τουρκικές πόλεις, ενώ δεσμεύτηκε να στείλει πίσω στις πατρίδες τους όλους τους πρόσφυγες αν είναι αυτός ο νικητής των εκλογών.

Πρόκειται για μια «ριζοσπαστική» αλλαγή στρατηγικής του Κιλιτσντάρογλου, εκτιμά ο Κεμάλ Μποζάι του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Κολωνίας. Μέχρι τώρα, λέει ο Μποζάι, το κεντρικό μήνυμα του Κιλιτσντάρογλου ήταν «όλα θα πάνε καλά», αλλά το νέο του σχέδιο να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστή Σινάν Ογάν, που ήλθε τρίτος στον πρώτο γύρο, είναι ριψοκίνδυνο γιατί απειλεί να αποξενώσει τους Κούρδους και αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους που τον στήριξαν στις 14 Μαϊου.

Ο Ογάν, που εξασφάλισε ένα ποσοστό περί το 5,2% στον πρώτο γύρο, στηρίζει τώρα τον Ερντογάν, αλλά μένει να αποδειχθεί στις κάλπες αν οι ψηφοφόροι του θα τον ακούσουν, αφού ο ακροδεξιός συνασπισμός που τον υποστήριξε, διαλύθηκε.

Ο Ερντογάν σχεδόν βέβαιος για τη νίκη

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δείχνει σχεδόν σίγουρος για τη νίκη του θεωρώντας ότι οι ψηφοφόροι θα ποντάρουν στη σταθερότητα μετά και την επικράτηση του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. «Αξιότιμοι συμπατριώτες και σύντροφοί μου, βιώνουμε τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία μας. Σας εμπιστεύομαι», έγραψε στο Twitter.

Η αντιπολίτευση ήλπιζε να βάλει ένα τέλος στην 20χρονη κυριαρχία του Ερντογάν στις 14 Μαϊου καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν μπροστά τον Κιλιτσντάρογλου, εξ’ ου και η ευρεία απογοήτευση που προκάλεσε στους οπαδούς της η ήττα και το γεγονός ότι η Εθνική Συμμαχία εξασφάλισε μόλις 213 έδρες από τις συνολικά 600 στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, έναντι 322 του συνασπισμού του Ερντογάν.