Ο διευθυντής ενός κορυφαίου επιστημονικού ινστιτούτου της Ρωσίας συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία, μαζί με άλλους δύο ειδικούς στην τεχνολογία των υπερηχητικών πυραύλων, καθώς κατηγορούνται ότι αποκάλυπταν μυστικά στην Κίνα, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Ο Αλεξάντερ Σίπλιουκ, επικεφαλής του ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής «Κριστιάνοβιτς» (ITAM), είναι ύποπτος ότι παρέδωσε απόρρητο υλικό στην Κίνα, στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου, το 2017, αναφέρουν οι πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές, τις οποίες το Reuters δεν κατονομάζει, ο 56χρονος αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει πως οι εν λόγω πληροφορίες δεν ήταν απόρρητης φύσεως και υπήρχαν στο Διαδίκτυο.
«Είναι πεπεισμένος ότι οι πληροφορίες δεν ήταν μυστικές και είναι σίγουρος για την αθωότητά του», αναφέρει μία από τις πηγές.
Παρόμοια περιστατικά
Ο χαρακτήρας των ισχυρισμών εις βάρος του Σίπλιουκ, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2022, δεν είχε γνωστοποιηθεί νωρίτερα. Η υπόθεση του 56χρονου αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας σειράς συλλήψεων Ρώσων επιστημόνων που κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν κρατικά μυστικά στο Πεκίνο.
Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες του ITAM, καθώς και για τις παρόμοιες συλλήψεις στο παρελθόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αγρυπνούν για πιθανές υποθέσεις «προδοσίας της πατρίδας».
«Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια», πρόσθεσε. «Δεν σταματάει ποτέ και δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα να μιλήσω τώρα για τις όποιες τάσεις».
Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα για κάποια δήλωση.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο στοχεύει σε Ρώσους επιστήμονες για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες έρευνες, δήλωσε ότι οι σινορωσικές σχέσεις βασίζονται στη «μη ταύτιση, τη μη σύγκρουση και τη μη στοχοποίηση τρίτων μερών».
Η εν λόγω υπόθεση «είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που παρουσιάζουν κάποιες συμμαχίες πληροφοριών και στρατιωτικού χαρακτήρα, βασιζόμενες στην ψυχροπολεμική νοοτροπία τους», πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο.
Σε επιφυλακή η Μόσχα
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πει επανειλημμένως ότι η Ρωσία είναι πρωτοπόρος στους υπερηχητικούς πυραύλους παγκοσμίως.
Πρόκειται για ισχυρά όπλα, ικανά να μεταφέρουν φορτία έως και 10 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου ώστε να πλήττουν συστήματα αεράμυνας.
Η υπόθεση των επιστημόνων του ITAM, καθώς και τα προηγούμενα περιστατικά, δείχνουν πως η Μόσχα είναι σε επιφυλακή ώστε να μην υπάρξει διαρροή πληροφοριών τεχνολογίας, ακόμα και στην Κίνα, που είναι σύμμαχός της, και στην οποία βασίζεται όλο και περισσότερο για πολιτική και εμπορική στήριξη μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες.
Πηγή: Reuters