Εκλογές Τουρκία: Οι στρατηγικές Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου για το δεύτερο γύρο

Πυρετός επικρατεί στα επιτελεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να αναζητούν τη στρατηγική που θα τους δώσει τη νίκη.

Για τον απερχόμενο πρόεδρο φυσικά τα πράγματα είναι ευκολότερα καθώς πηγαίνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου με τον αέρα του νικητή του πρώτου γύρου έχοντας χάσει ωστόσο μερίδα της στήριξης των ψηφοφόρων σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Ερντογάν αναφέρουν ότι θα εστιάσει την εκστρατεία του στο αφήγημα περί του «νέου τουρκικού αιώνα». Αυτό γίνεται γιατί οι προεδρικές εκλογές συμπίπτουν με τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία του νέου τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Επίσης θα σταθεί σε όλες τις επιτυχίες που σημείωσαν την τελευταία εικοσαετία ο Ερντογάν και οι κυβερνήσεις του – στα σημαντικά έργα υποδομής, στον πολλαπλασιασμό των εργοστασίων, στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να καταστεί η Τουρκία πρωτοπόρος στην έρευνα και στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών.

Όλα αυτά για να αμβλυνθεί η αλγεινή εντύπωση που που έχει δημιουργήσει στους Τούρκους η δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας με τον πληθωρισμό να είναι στα ύψη επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους, αλλά και η αντίδραση του τουρκικού κράτους στο σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ηγείται του εξακομματικού συνασπισμού πάλι έχει να δώσει πιο σκληρή μάχη καθώς για να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας χρειάζονται εκαταμμύρια ψήφοι. Το περιβάλλον του αποκαλύπτει ότι θα εστιάσει στην αντίθεση του με οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας ως απάντηση στην κατηγορία που του προσάπτει ο Ερντογάν.

Αυτό γιατί το HDP το κόμμα που έχει δεσμούς με το PKK δήλωσε ότι στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν οι σχέσεις των Κούρδων με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ήταν τεταμένες.

Επίσης ακολουθώντας το παράδειγμα του αντιπάλου του θα βρεθεί στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές όπου και θα συναντηθεί με πολίτες.

Στη μάχη ήδη έχει ριχθεί και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αποψινή σύσκεψη που θα έχουν οι ηγέτες των έξι κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Ενώ οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα κάνει ο τρίτος υποψήφιος του πρώτου γύρου ο Σινάν Ογάν.

Ο Ογάν αν και προέρχεται από το κόμμα του συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του δηλώνοντας ότι θα έχει επαφές και με τον Ερντογάν και με τον Κιλιτσντάρογλου.

Ακόμη και αν αποφασίσει να πάρει θέση την τελευταία λέξη θα έχουν οι ψηφοφόροι του η ιδεολογία των οποίων είναι πιο κοντά στον Ερντογάν από ότι στον Κιλιτσντάρογλου.