Σήμερα οι εκλογές στη Χειμάρρα - Συσπείρωση της ελληνικής μειονότητας, μετά την προφυλάκιση Μπελέρη

Μεγάλη ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας έχει προκαλέσει η απόφαση της σύλληψης και προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία ημέρα πριν τις τοπικές εκλογές.

Οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία ανοίγουν σήμερα στις 7 ώρα Αλβανίας (8 ώρα Ελλάδος) και κ. Μπελέρης αναμένεται να είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο καθώς μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του. Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Στο μεταξύ, ομογενείς από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν σπεύσει στη Χειμάρρα για τις εκλογές, σε ένα κλίμα συσπείρωσης που έχει δημιουργήσει η σύλληψη του εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, Φρέντι Μπελέρη.

«Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική», μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Έλενα Αποστολίδου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως χθες προφυλακίστηκε και ο συνεργάτης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Παντελής Κοκαβέσης.

Οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τη σύλληψη Μπελέρη

Οι εξελίξεις στη Χειμάρρα οδήγησαν χθες σε μία σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από την Αλβανία «σκανδαλώδη», τονίζοντας πως «αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Πιο αναλυτικά, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Παρέμβαση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την σύλληψη Μπελέρη

Συστάσεις σχετικά με την υπόθεση, έκανε και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντά την Παρασκευή σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ζητώντας ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών και καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις Αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις Αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.