Λίντα Γιακαρίνο: Η σιδηρά κυρία της διαφήμισης στο τιμόνι του Twitter

Είναι πλέον επίσημο: Επτά μήνες αφότου πέρασε υπό τον έλεγχο του Ελον Μασκ τον Οκτώβριο του 2022 έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Twitter αποκτά πια μια νέα διευθύνουσα σύμβουλο.

Ο λόγος για την 60χρονη Λίντα Γιακαρίνο, μια γυναίκα προερχόμενη από τη Νέα Υόρκη, η οποία μετρά ήδη δεκαετίες στον χώρο της διαφήμισης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω την Λίντα Γιακαρίνο ως τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο του Twitter», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτησή του, υπογραμμίζοντας ότι εκείνη «θα επικεντρωθεί κυρίως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες» και εκείνος «στο σχεδιασμό προϊόντων και στις νέες τεχνολογίες». «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την Λίντα για να μετατρέψω αυτή την πλατφόρμα στην X, την εφαρμογή για όλα (“X, the everything app”)», συνέχισε ο Μασκ, ο οποίος είχε μια ημέρα νωρίτερα προαναγγείλει την πρόσληψη μιας νέας CEO στο Twitter που πρόκειται να αναλάβει σε έξι εβδομάδες από σήμερα.

Σημειώνεται ότι η X Corp. είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που συστάθηκε φέτος από τον Ελον Μασκ με στόχο να πάρει τη θέση της Twitter, Inc.

 

 

Η Γιακαρίνο εργαζόταν στην αμερικανική NBCUniversal Media τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2011 και έπειτα, ως πρόεδρος του τμήματος πωλήσεων διαφήμισης (advertising sales) όπου είχε υπό τη διεύθυνσή της μια ομάδα περίπου 2.000 ατόμων, σύμφωνα με το Forbes. Παλαιότερα, είχε εργαστεί για περίπου 15 χρόνια στην επίσης αμερικανική Turner Entertainment.

Οι σχέσεις με Τραμπ και Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λίντα Γιακαρίνο είχε διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό Προεδρικό Συμβούλιο για τον Αθλητισμό, τη Φυσική Κατάσταση και τη Διατροφή, την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εν συνεχεία ωστόσο, μετά τις εκλογές του 2020, εκείνη συνεργάστηκε (το 2021) και με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προώθηση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Το στοίχημα της νέας CEO

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Forbes, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος έρχεται να αναλάβει τα ηνία σε μια περίοδο κατά την οποία το Twitter αλλάζει, ενώ έχουν προηγηθεί κάποιες δραστικές παρεμβάσεις του Μασκ που προκάλεσαν προβληματισμό σε χρήστες και διαφημιστές.

Η πρόκληση-κλειδί για τη Γιακαρίνο θα είναι να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη διαφημιστών και διαφημιζόμενων έπειτα από μια μάλλον προβληματική περίοδο για το κοινωνικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι είναι πολλοί οι διαφημιστές/διαφημιζόμενοι που έχουν σταματήσει να ξοδεύουν χρήματα στο Twitter τους τελευταίους μήνες, λόγω των αλλαγών που έφερε ο Μασκ στο μέτωπο της διαχείρισης περιεχομένου.

Ο ίδιος ο Ελον Μασκ λέγεται, από την άλλη πλευρά, ότι έχει δεχθεί πιέσεις προκειμένου να απομακρυνθεί από το Twitter και να επικεντρωθεί ξανά στην αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla οι μετοχές της οποίας έχουν κλονιστεί σημαντικά τους περασμένους μήνες.