Πύραυλοι και ρουκέτες το βράδυ ανάμεσα σε Ισραήλ και Γάζα - 31 νεκροί από την Τρίτη

Πύραυλοι και ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα. Ωστόσο, παρατηρητές αναφέρουν ότι τα πυρά ήταν περιορισμένα σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες ημέρες, οπότε και σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι.

Η Αίγυπτος, ως παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ των εμπολέμων, δραστηριοποιείται για να πετύχει κατάπαυση του πυρός. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Αίγυπτος πέτυχε την αρχή μιας αποκλιμάκωσης στο πεδίο.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να μπει τέλος στην κλιμάκωση, η οποία είναι και η σοβαρότερη από τον Αύγουστο του 2022 στην περιοχή.

Πώς ξεκίνησε η κλιμάκωση

Η λόγω κλιμάκωση άρχισε την Τρίτη με ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο τον Ισλαμικό Τζιχάντ, μια τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αξιωματούχος του πολιτικού σκέλους του Ισλαμικού Τζιχάντ ο οποίος έφθασε χθες, Πέμπτη, στο Κάιρο, είπε πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες με στόχο μια εκεχειρία «θα ολοκληρωθούν σήμερα (Παρασκευή)».

«Ελπίζουμε να πετύχουμε μια αξιοπρεπή συμφωνία, η οποία να αντανακλά τα συμφέροντα του λαού μας και της αντίστασης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη διάρκεια της νύκτας, τα ισραηλινά πλήγματα στην Γάζα και οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών προς το Ισραήλ συνεχίσθηκαν, αλλά πιο περιορισμένα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα πλήγματα της ισραηλινής πλευράς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοθέτησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σημεία εκτόξευσης ρουκετών του Ισλαμικού Τζιχάντ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρία πλήγματα σημειώθηκαν τα χαράματα στον τομέα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οι τελευταίες σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, αφού ηχούσαν προηγουμένως τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κατά την τελευταία κλιμάκωση 866 παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, από τις οποίες 672 έπληξαν την ισραηλινή επικράτεια και 194 έπεσαν στο έδαφος της Γάζας ή στη Μεσόγειο. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 260 ρουκέτες αναχαιτίσθηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος» (το ποσοστό των επιτυχημένων αναχαιτίσεων ανήλθε σε 91%), ενώ το Ισραήλ έπληξε 170 στόχους τρομοκρατών.

Οι απώλειες μεταξύ των ισραηλινών αμάχων από τις παλαιστινιακές ρουκέτες ήταν 1 νεκρός και 16 τραυματίες. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες, Πέμπτη, στο Ρεχοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, από ρουκέτα που έπληξε πολυκατοικία.

«Μεγάλη ανησυχία»

Στην πόλη της Γάζας, οι δρόμοι ήταν και πάλι σήμερα το πρωί άδειοι από κατοίκους, οι οποίοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά.

Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 30 νεκρούς από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων παιδιά, και για περισσότερους από 90 τραυματίες.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πέντε στρατιωτικοί διοικητές του Ισλαμικού Τζιχάντ που στοχοθετήθηκαν από το Ισραήλ, καθώς και μαχητές αυτού του κινήματος και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μιας άλλης ένοπλης οργάνωσης.

Πηγή στους κόλπους του Ισλαμικού Τζιχάντ είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός είναι να σταματήσει το Ισραήλ τις δολοφονίες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Χθες, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και η Ουάσινγκτον κάλεσε όλα τα μέρη «να πράξουν ούτως ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος αμάχων και (…) να μειωθεί η βία».