Γαλλία: H διεύρυνση της ΕΕ δεν θα αφορά εφεξής την ένταξη ενός κράτους σε μια αγορά αλλά σε μια πολιτική ένωση

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση ολοκλήρωσης που θα αλλάξει την Ευρώπη», επισημαίνει η υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Λοράνς Μπον.

Η Μπον υπογράμμισε πως οι μελλοντικές προσχωρήσεις νέων κρατών στην ΕΕ θα πραγματοποιηθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό, σε σχέση με τις προηγούμενες προσχωρήσεις, γεωπολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο.

Ειδικότερα σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Libération, η Γαλλίδα υφυπουργός τονίζει πως εφεξής η διεύρυνση της ΕΕ δεν θα είναι απλώς ένα θέμα προσχώρησης ενός κράτους σε μια εσωτερική αγορά, αλλά θα αφορά την ένταξή του σε μια πολιτική ένωση, η οποία, όπως επισημαίνει, πραγματοποιεί γιγάντια βήματα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της υπεράσπισης του κράτους δικαίου. «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση ολοκλήρωσης που θα αλλάξει την Ευρώπη: το γεγονός ότι έχουμε στην περιοχή μας πόλεμο, ενάντια στον οποίο οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγείρει όλα τα ερωτήματα που ήταν προηγουμένως αδιανόητα. Τι είδους διεύρυνση, με ποιες χώρες, με ποια ταχύτητα; Γιατί δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο που θα περιλαμβάνει ένα νέο μοίρασμα της εθνικής κυριαρχίας», αναφέρει η Λοράνς Μπον.

Γαλλία: Τα Βαλκάνια αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Ευρώπης, λέει ο επίτροπος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Φρεντερίκ Πετί, επιστρέφοντας από μια κοινοβουλευτική αποστολή στη Βοσνία, τη Σερβία και την Αλβανία, δηλώνει στην εφημερίδα Le Monde πεπεισμένος ότι τα Βαλκάνια αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Ευρώπης και τάσσεται κατά της αναβλητικότητας και της βραδύτητας των ενταξιακών διαδικασιών. Ο ίδιος καλεί τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενδιαφερθούν περισσότερο για αυτήν την περιοχή, σημειώνοντας ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την παρωχημένη και λανθασμένη εικόνα των Βαλκανίων ως «πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης». Ο Γάλλος βουλευτής υπογραμμίζει ότι είκοσι χρόνια μετά τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει το ρόλο της στα Βαλκάνια και μάλιστα τη στιγμή που η νομιμότητά της στην περιοχή αμφισβητείται συνεχώς από δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.

«Μέρος των Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) είναι ήδη στην ΕΕ, ενώ το άλλο, που αποτελείται από τη Βοσνία, τη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία ανυπομονεί να ενταχθεί. Όμως αυτές οι χώρες δεν θα περιμένουν για πάντα την ΕΕ» τονίζει ο Πετί.

Γαλλία: Αδιανόητη στην παρούσα φάση η προσχώρηση της Τουκίας στην ΕΕ

Λιγότερο ενθουσιώδης αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ εμφανίζεται τέλος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ, ο οποίος σε άρθρό του στην ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Διεύρυνση της ΕΕ: “Ας αποφύγουμε το σοκ του να περάσουμε από τα 27 στα 35 κράτη μέλη”» υποστηρίζει την άποψη ότι εν μέσω της ουκρανικής φούριας και των καθυστερήσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκεφτεί μια μέθοδο ένταξης που θα υλοποιηθεί με σταθερό ρυθμό, αλλά σε διαδοχικά στάδια.

«Μια Ευρώπη που θα περιλαμβάνει τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), Ουκρανία και Μολδαβία δεν θα είναι η ίδια ΕΕ σε μεγαλύτερο μέγεθος» αναφέρει ο Μαγιάρ, τασσόμενος υπέρ μιας σταδιακής ένταξης που θα δίνει στην υποψήφια χώρα τη δυνατότητα μιας περιόδου θεσμικής οικειοποίησης, σταδιακής απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και παροχής εγγυήσεων ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ως προς το ζήτημα της προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ντελόρ την χαρακτηρίζει στην παρούσα φάση «αδιανόητη», σημειώνοντας τα εξής: «Ο «ασθενής» της διεύρυνσης είναι καταστατικά υποψήφιος από το 1999. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2016. Οι συνέπειες της εγκατάλειψης των διαπραγματεύσεων αυτών τρομάζουν το ίδιο όσο και αυτές της επανέναρξής τους. Μετά τις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου αναμένεται ότι θα ζητηθεί διευκρίνιση επ’ αυτού. Για εμάς τους Ευρωπαίους η διευκρίνιση αφορά το ίδιο το αντικείμενο της διεύρυνσης: που δεν είναι μόνο μια φιλανθρωπική συναίνεση σε αιτήματα για ευημερία και ελευθερία από γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά μια απάντηση που συμβάλλει -με την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ειρηνική, μη αυτοκρατορική και μη εθνικιστική επιβεβαίωση της ισχύος μας στον κόσμο».