Ρωσία: «Ένας πραγματικός πόλεμος έχει κηρυχθεί εναντίον μας» δήλωσε ο Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα σημείο καμπής» και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι ενορχηστρώνουν έναν «πόλεμο» εναντίον της χώρας του, κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με αφορμή την Ημέρα της Νίκης.

Λίγο νωρίτερα είχε ξεκινήσει στη Μόσχα η παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών υπό το βλέμμα του Πούτιν αλλά και άλλων μελών της ρωσικής πολιτικής ελίτ, κατά τη σημερινή επέτειο που γιορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Πούτιν περπάτησε από το Κρεμλίνο ως την Κόκκινη Πλατεία για να παρακολουθήσει την παρέλαση στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικοί κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Εναντίον της πατρίδας μας έχει εξαπολυθεί πραγματικός πόλεμος. Απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Πούτιν στην ομιλία του.

Στη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε γνωστά μηνύματα στα οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 15 μηνών μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δήλωσε ότι «δυτικές ελίτ» σπέρνουν ρωσοφοβία και επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον» και σημείωσε ότι όλη η χώρα στηρίζει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες στηρίζουν τους «ήρωες» Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και προσεύχονται γι’ αυτούς: «Είμαστε περήφανοι για όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το στρατιωτικό σας καθήκον. Η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται σήμερα από εσάς, το μέλλον της χώρας μας, του λαού μας εξαρτάται από εσάς», δήλωσε στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Παρέλαση της Νίκης

«Αστακός» είναι σήμερα η Μόσχα για τον εορτασμό της σοβιετικής νίκης επί της Ναζιστικής Γερμανίας, με τα ρωσικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα, την ώρα που μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στο ουκρανικό έδαφος.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακολούθησε από την κερκίδα όπου βρίσκεται την στρατιωτική παρέλαση και έστειλε ένα συγχαρητήριο μήνυμα από την κερκίδα όπου βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι αντίστοιχες παραδοσιακές επετειακές εκδηλώσεις για τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, ακυρώθηκαν σε πολλές ρωσικές πόλεις για λόγους ασφαλείας.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Ρωσία διοργανώνεται με αφορμή την 78η επέτειο από τη νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όνομα που χρησιμοποιείται στη Ρωσία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

mosxa-parelasi-6
mosxa-parelasi-5
mosxa-parelasi-4

Ένα από τα πιο διάσημα γεγονότα της 9ης Μαΐου, η «Πορεία του Αθάνατου Συντάγματος» (Immortal Regiment March) – μια επίσημη πομπή όπου οι άνθρωποι παρελαύνουν με πορτρέτα των βετεράνων συγγενών τους του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου – καταργήθηκε εφέτος.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έφτασαν στη Μόσχα ενόψει της Ημέρας της Νίκης και θα συμμετάσχουν στις παραδοσιακές επετειακές εκδηλώσεις για τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Κάθε χρόνο, οι Ρώσοι καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

mosxa-parelasi-3
mosxa-parelasi-2
mosxa-parelasi-1