Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Ιουνίου εξήγγειλαν τα συνδικάτα στη Γαλλία

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Γαλλία στις 6 Ιουνίου, όπως αποφάσισαν σήμερα Τρίτη (2/5) τα συνδικάτα.

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν δύο ημέρες πριν από την ψήφιση στην γαλλική Εθνοσυνέλευση πρότασης υπέρ της ανάκλησης του νέου νόμου για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Τα συνδικάτα έθεσαν επίσης δέσμη όρων και προϋποθέσεων για να παραστούν από κοινού σε συνάντηση με τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελίζαμπετ Μπορν.

Ωστόσο κάθε συνδικάτο έχει την διακριτική ευχέρεια να συναντηθεί μόνο του με την πρωθυπουργό. Κάτι που φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει να κάνει το συνδικάτο CFDT που ιστορικά πρόσκειται στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πάντως για αύριο Τετάρτη, 3 Μαΐου το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας θα κρίνει αν είναι αποδεκτό το αίτημα της αριστερής αντιπολίτευσης για την διενέργεια δημοψηφίσματος επί του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες πρόσφυγες της αντιπολίτευσης στην γαλλική δικαιοσύνη κατά του νέου νόμου.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει στην πάγια θέση της ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει γίνει νόμος του κράτους και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.