Σπουδαστής στη Νότια Κορέα έφαγε μπανάνα από έργο τέχνης γιατί πεινούσε (video)

Με έναν καλλιτεχνικό τρόπο «απάντησε» σπουδαστής Καλών Τεχνών στη Νότια Κορέα σε έργο του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν που περιλαμβάνει μια μπανάνα κολλημένη με ταινία πάνω στον τοίχο.

Το έργο, που ονομάζεται «Κωμικός» (Comedian) και είναι αξίας 120.000 δολαρίων, ήταν μέρος έκθεσης με έργα του Κατελάν σρη Σεούλ.

Το περιστατικό κατέγραφε σε βίντεο φίλος του σπουδαστή. Ακούγονται διάφοροι να λένε «συγγνώμη» την ώρα που ξεκολλούσε τη μπανάνα, αλλά τελικά δεν τον εμπόδισε κανένας να τη φάει.

Αφού την έφαγε ο σπουδαστής, που λέγεται Νο Χουίν-σου, κόλλησε τη μπανανόφλουδα με την ταινία πάνω στον τοίχο και έφυγε εμφανώς ικανοποιημένος.

Το μουσείο αναγκάστηκε να βάλει άλλη μπανάνα στο έργο, που ούτως ή άλλως αντικαθίσταται με πιο φρέσκια κάθε δυο-τρεις ημέρες. Δεν προτίθεται πάντως να ζητήσει αποζημίωση από τον σπουδαστή.

Το κίνητρο του σπουδαστή δεν ήταν άλλο από την πείνα: δεν είχε φάει κάτι για πρωινό και το στομάχι του ήταν άδειο, όπως δικαιολογήθηκε αργότερα.

Ο Νο βλέπει το έργο του Κατελάν σαν ένα είδος εξέγερσης κατά μιας εξουσίας. «Η καταστροφή ενός έργου τέχνης είναι και αυτή έργο τέχνης. Σκέφτηκαν ότι θα ήταν ενδιαφέρον, δεν την έχουν εκεί για να φάει κάποιος;»

Ο Κατελάν, όταν ερωτήθηκε για το περιστατικό, δεν έδειξε να ενοχλείται: «Κανένα πρόβλημα απολύτως».