Όλος ο κόσμος αποδοκιμάζει τον Πούτιν - Δημοσκόπηση σε 137 χώρες

Το μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν εγκρίνει την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, όπως συνάγεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η αμερικανική εταιρεία Gallup.

Η δημοσκόπηση (Russia Suffers Global Rebuke After Invasion) πραγματοποιήθηκε σε 137 χώρες και δείχνει ότι η εικόνα της Ρωσίας έχει υποστεί πλήγμα παγκοσμίως από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Gallup, η οποία παρακολουθεί τις αξιολογήσεις των παγκόσμιων ηγετών, η πλειοψηφία του κόσμου αποδοκιμάζει την ηγεσία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το επίπεδο απόρριψης της ρωσικής ηγεσίας αυξήθηκε στον κόσμο κατά 19% το 2022, φθάνοντας από το 38% έως το 57%. Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ για όλο το διάστημα από το 2007 που πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις.

Την ίδια στιγμή το επίπεδο επιδοκιμασίας της ρωσικής ηγεσίας έπεσε από το 33% στο 21%.

Καναδοί και Αμερικάνοι οι σφροδρότεροι επικριτές της ηγεσίας της Ρωσίας

Τα πιο υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας καταγράφηκαν στις δυτικές χώρες. Το 93% των Αμερικανών και το 91% των Καναδών εξέφρασαν αρνητική άποψη για τη ρωσική ηγεσία. Το ποσοστό δυσαρέσκειας επίσης ξεπέρασε το όριο του 90% σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία (95%) και η Ουκρανία (96%).

Το πιο υψηλό ποσοστό αποδοκιμασίας της ρωσικής ηγεσίας καταγράφηκε στην Λιθουανία , όπου μέσα σ’ έναν χρόνο έφθασε από το 44% στο 91%. Επίσης μεγάλο άλμα ως προς τη δυσαρέσκεια για τη ρωσική ηγεσία καταγράφηκε στην Ταϊβάν (από 26% σε 72%) και στη Ρουμανία (από 37% σε 79%).

Οι ερευνητές της Gallup επισημαίνουν επίσης ότι μειώθηκε σημαντικά η υποστήριξη προς τη ρωσική ηγεσία και στο Καζακστάν, μια χώρα σημαντική σύμμαχος του Κρεμλίνου. Εάν το 2021 το 55% των Καζάκων αξιολογούσαν θετικά την πολιτική της ρωσικής ηγεσίας το 2022 το ποσοστό αυτό έφθασε στο 29%.

«Σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι δημοσκοπήσεις της Gallup σε 137 χώρες δείχνουν ότι η εικόνα της Ρωσίας έχει υποστεί πλήγμα σε όλο τον κόσμο από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της παρακολούθησης των αξιολογήσεων της Gallup για τους παγκόσμιους ηγέτες, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού αποδοκιμάζει την ηγεσία της Ρωσίας», ανέφερε ο οργανισμός στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.