«Όχι» σε νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν λένε οι Αμερικανοί

Δημοσκόπηση χαστούκι για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από το να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει και νέα θητεία.

 

Το συντριπτικό ποσοστό του 70%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς ελπίζουν ότι θα αλλάξει γνώμη έστω και την τελευταία στιγμή σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC News. Υπέρ της εκ νέου διεκδίκησης του προεδρικού θώκου τάσσεται μόλις το 26%.

Μεταξύ εκείνων που δεν θέλουν ο 80χρονος πρόεδρος να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, το 69% επικαλείται την ηλικία του, με το 48% να αναφέρει ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι μόλις 41% σχεδιάζει να ψηφίσει Μπάιντεν το 2024 έναντι 47% που δηλώνει ότι θα στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιo.

Το παράδοξο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι περισσότερο δημοφιλής από τον πιθανό αντίπαλό του. Το 38% έχει θετική γνώμη για τον Μπάιντεν έναντι 48% που βλέπουν αρνητικά.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 53% αρνητικές γνώμες.

Σε αυτό το στάδιο το 2024 φαίνεται να είναι μια επανάληψη του 2020 λέει ο Δημοκρατικός δημοσκόπος Τζεφ Χόρβιτ του Hart Research, ο οποίος διενέργησε την δημοσκόπηση με τον Μπιλ Μακ Ιντάρφ και την ομάδα του Public Opinion Strategies. «Τα σίκουελ σπάνια κάνουν επιτυχία στο μποξ όφις και το ίδιο φαίνεται να ισχύει για τις εκλογές».

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες δεν θέλουν να δουν μία νέα μονομαχία Μπάιντεν – Τραμπ για την προεδρία”, καταλήγει.

Ο Τραμπ, ωστόσο, συνεχίζει να παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των Αμερικανών καθώς το 46% τον προτιμά από έναντι 31% του Ρον ντε Σάντις παρά τις δικαστικές του περιπέτειες.