Τσαβούσογλου: Αιχμηρό σχόλιο κατά Μπάιντεν - Τον είπε «πολιτικό τσαρλατάνο» για δήλωση με αφορμή τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του Απριλίου του 1915 στην Κωνσταντινούπολη, με τις διώξεις και τις εκτελέσεις Αρμενίων από τις οθωμανικές Αρχές, που σήμαναν την αρχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιήσε σκληρές εκφράσεις, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο «πολιτικό τσαρλατάνο». «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται και πάλι στη σκηνή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

«Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι οπορτουνιστές που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι η θέση κανενός να κάνει μάθημα ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Στη δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση Τσαβούσογλου, ο Μπάιντεν είπε: «Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο – μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών. Καθώς ενωνόμαστε με τα έθνη όλου του κόσμου στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, αναλογιζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο αρμενικός λαός αντιμετώπισε το μίσος με την ελπίδα. Έχτισαν ξανά τις κοινότητές τους. Καλλιέργησαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και τις ιστορίες των προγόνων τους- για να θυμούνται και να διασφαλίζουν ότι γενοκτονίες όπως η αυτη που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά».