Σχεδόν 18.000 αγελάδες πέθαναν μετά από έκρηξη σε φάρμα στο Τέξας

Περισσότερες από 18.000 αγελάδες πέθαναν μετά από έκρηξη και στη συνέχεια πυρκαγιά που σημειώθηκε σε οικογενειακή φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο δυτικό Τέξας.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά σε τέτοιου είδους φάρμα που έχει καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και ο ακριβής αριθμός των αγελάδων που σκοτώθηκαν από την φωτιά και τον καπνό, που ακολούθησαν της έκρηξης, παραμένει άγνωστος, το γραφείο του σερίφη είπε στο BBC ότι «υπολογίζεται ότι χάθηκαν 18.000 αγελάδες».

Εκτός από τις αγελάδες από την έκρηξη, στο South Fork Dairy κοντά στην πόλη Ντίμιτ, ένα άτομο τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KFDA, ο σερίφης Σαλ Ριβέρα είπε ότι τα περισσότερα από τα βοοειδή χάθηκαν μετά την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μια περιοχή στην οποία κρατούνταν οι αγελάδες πριν μεταφερθούν στην περιοχή για άρμεγμα και μετά σε ένα μαντρί.

«Υπάρχουν κάποιες αγελάδες που επέζησαν. Υπάρχουν κάποιες που πιθανώς τραυματίστηκαν σε σημείο που θα πρέπει να θανατωθούν» είπε.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται ωστόσο, οι αρχές πιστεύουν ότι η έκρηξη μπορεί να πυροδοτήθηκε από μεθάνιο.

Σύμφωνα με το AWI, σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ζώα φάρμας έχουν πεθάνει σε πυρκαγιές σε φάρμες από το 2013, εκ των οποίων περίπου 6 εκατομμύρια κότες και περίπου 7.300 αγελάδες.