Wall Street Journal: Γιατί τα αφεντικά που αναζητούν σκληρά εργαζόμενους, προσλαμβάνουν «ώριμους» υπαλλήλους

Ο Kιπ Κονφόρτι διευθύνει μία εταιρεία αποστολής δεμάτων στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, συνηθίζοντας να προσλαμβάνει υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης νεαρούς υπαλλήλους, ακόμη και μαθητές λυκείου. Τους τελευταίους μήνες όμως, προσλαμβάνει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και 70χρονους.

Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει κουραστεί από τους νεότερους γιατί, όπως λέει, βρίσκουν κάθε είδους δικαιολογία για να χάνουν εργατοώρες. Συνήθως φθάνουν στην δουλειά τους αργοπορημένοι, κάνουν από το γραφείο συχνά τηλεφωνήματα για προσωπικές τους υποθέσεις και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα social media αντί να συνομιλούν με πελάτες.

Για τον επιχειρηματία Κιπ Κονφόρτι, η πρόσληψη μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Μπορεί η βάρδια τους να ξεκινά στις 9 το πρωί και να είναι στη δουλειά δέκα λεπτά νωρίτερα. Αυτό σημαίνει γι’ αυτούς «εργασιακό ήθος», επισημαίνει.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω, έχουν τους τελευταίους μήνες μεγάλη ζήτηση σε εταιρείες.

Σε έρευνα της «Wall Street Journal» και του ινστιτούτου «NORC» που διεξήχθη τον περασμένο μήνα σχετικά με τις αξίες των Αμερικανών, τα τρία τέταρτα, ηλικίας 65 και άνω, δήλωσαν ότι η σκληρή δουλειά είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 61%.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι, πλέον, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Οι δημογραφικές αλλαγές μπορούν να δώσουν μία λογική εξήγηση γι’ αυτή την τάση. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και κάνουν λιγότερα παιδιά.

Επιπλέον, ορισμένοι συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσλαμβάνουν ηλικιωμένους με την προϋπόθεση ότι τα χρόνια τους είναι μεγάλο πλεονέκτημα. «Είναι πολύ λογικό να προσλαμβάνουμε έμπειρους εργαζόμενους, καθώς αποτελούν εγγύηση για σταθερότητα», υποστηρίζει η Χέδερ Τίνσλεϊ – Φιξ, ανώτερη σύμβουλος για τα δικαιώματα των εργοδοτών στην Αμερικανική Ομοσπονδία Συνταξιούχων (AARP).

Η εταιρεία «KinderCare Learning Cents Inc.», η οποία διαχειρίζεται περισσότερες από 1.500 εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας, υπέγραψε συμβόλαιο τον περασμένο Αύγουστο με στόχο να ενισχύσει τον αριθμό των προσλήψεων, εν μέσω σοβαρής έλλειψης εργαζομένων στον τομέα της παιδικής φροντίδας. Απευθύνθηκε, λοιπόν, σε εργαζόμενους άνω των 50 ετών.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η «KinderCare» διαπίστωσε ότι η κίνηση αυτή απέδωσε καρπούς», όπως επισημαίνει ο Tρέιβις Τρότμαν, διευθυντής του τομέα εύρεσης «ταλέντων» της εταιρείας. «Υπάρχει μια προθυμία από αυτήν την ηλικιακή ομάδα να εργάζεται την πρωινή βάρδια ή να δουλεύει για όσο χρειάζεται», προσθέτει ο Τρότμαν.

«Το 2021, η παγκόσμια εταιρεία στελέχωσης ManpowerGroup Inc. ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πρόσληψης ώριμων εργαζομένων, ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών της για την έλλειψη εργατικού δυναμικού», υποστηρίζει η Κορέλ ΜακΝτάουελ. Η 69χρονη Αμερικανίδα, αν και είχε βγει στη σύνταξη, επανεντάχθηκε στην εταιρεία που εργαζόταν και ηγήθηκε της πρωτοβουλίας πρόσληψης «ώριμων εργαζομένων» σχολιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα.