ΝΑΤΟ: Απαγόρευσε το Tik Tok στις συσκευές επικαλούμενο ανησυχίες

Το ΝΑΤΟ απαγόρευσε επίσημα στους υπαλλήλους του να κατεβάζουν την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις συσκευές που τους παρέχει το ΝΑΤΟ, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

 

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έστειλαν ένα σημείωμα στο προσωπικό το πρωί της Παρασκευής με το οποίο ανακοίνωσαν την απαγόρευση. Με το σημείωμα αυτό απαγορεύτηκε και επίσημα το Tik Tok, αλλά ούτως ή άλλως ούτε δεν χρησιμοποιούνταν πριν από τις συσκευές που χορηγεί το ΝΑΤΟ, λόγω εσωτερικών τεχνολογικών περιορισμών.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρές απαιτήσεις για τον καθορισμό των εφαρμογών για επίσημη επαγγελματική χρήση. Το TikTok δεν είναι προσβάσιμο σε συσκευές του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ είναι ο τελευταίος κυβερνητικός οργανισμός που απαγορεύει την εφαρμογή λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του TikTok μέσω της κινεζικής μητρικής εταιρείας, της Bytedance. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα έθνη έχουν ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, τόνισε σε Αμερικανούς νομοθέτες νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Πεκίνο και δήλωσε ότι «δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα- ποτέ δεν μας τα ζήτησαν, δεν τα δώσαμε».

Το TikTok θα πρέπει «να τερματιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια ξεχωριστή ακρόαση, την ίδια ημέρα που κατέθετε ο Chew. «Είναι σαφές ότι εμείς, η κυβέρνηση και άλλοι έχουμε καταλάβει την πρόκληση που θέτει και αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπισή της».