Τι θα γίνει όταν παραδοθεί ο Τραμπ - Δαχτυλικά αποτυπώματα και κράτηση

Ιστορική και πρωτοφανής για τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοσταρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016 – πριν από τις εκλογές- ώστε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές τους στο παρελθόν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος Αμερικανού πρώην προέδρου και οι ακριβείς κατηγορίες που θα του απαγγελθούν θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο. Ο Τραμπ ανακοίνωσε – μέσω του δικηγόρου του – ότι θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη αυτοβούλως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα αρχίσει το πραγματικό νομικό και δικαστικό σίριαλ.

Τι θα γίνει την Τρίτη

Οι δικηγόροι του Τραμπ και τα αμερικανικά μέσα επισημαίνουν ότι θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία για κάθε άτομο που συλλαμβάνεται.

Ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί στο γραφείο του εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη , όπου θα υποβληθεί στην διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών προφίλ, θα «ανοίξει φάκελος» και θα θεωρείται και επίσημα κρατούμενος. Όλα αυτά θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν είναι σίγουρο εάν θα του περάσουν χειροπέδες αλλά – εάν συμβεί αυτό – πιθανότατα δεν θα γίνει σε δημόσια θέα.

Δεδομένης όμως της ιστορικότητάς και της μοναδικότητας αυτής της διαδικασίας για ένα πρόεδρο της χώρα, πιθανότατά θα υπάρξει ειδική συνεννόησης μεταξύ του νομικού επιτελείου του Τραμπ και του γραφείου του εισαγγελέα.

Στη συνέχεια θα οριστεί δικάσιμος και άλλες λεπτομέρειες, όπως πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Πότε θα δημοσιοποιηθεί το κατηγορητήριο;

O εισαγγελέας, Άλβιν Μπραγκ, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να αποσφραγίσει τις κατηγορίες πριν παραδοθεί ο Τραμπ την Τρίτη, ή να περιμένει την πρώτη ακρόαση ενώπιον δικαστή. Ωστόσο, το NBC αναφέρει ότι οι κατηγορίες εναντίον του θα απαγγελθούν δημοσίως, σε δικαστική αίθουσα.

Στη συνέχεια, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου θα υποβάλλουν ένσταση και πιθανότατα θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι την δίκη.

Ο Τραμπ δεν θα χρειαζόταν να καταβάλει εγγύηση λόγω της φύσης των κατηγοριών.

Για ποιο πράγμα μπορεί να κατηγορηθεί;

Το 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006 και ότι το επιτελείο του υποψήφιου τότε προέδρου – ανάμεσά τους και ο δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν (Michael Cohen) – είχε εξαγοράσει τη σιωπή της έναντι 130.000 δολαρίων – πριν από τις εκλογές- ώστε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές τους.

Η Στόρμι Ντάνιελς, η πορνοστάρ που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Τραμπ – Το πραγματικό της όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ
Αυτό δεν είναι παράνομο – είναι μια ιδιωτική συμφωνία και συναλλαγή. Ωστόσο, όταν ο κ. Τραμπ πλήρωσε τον κ. Κοέν, η απόδειξη πληρωμής ανέφερε ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα επέφερε απλά πρόστιμο.

Στο χειρότερο σενάριο, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο χρηματισμός της Ντάνιελς παραβιάζει τον εκλογικό νόμο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για κάπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού των 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ στα τέλη του 2016.

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι επρόκειτο για δωροδοκία με στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αποκρύπτοντας ντροπιαστικές πληροφορίες για τον Τραμπ, και κατά συνέπεια μια κρυμμένη δωρεά στην εκστρατεία του προέδρου, κατά παράβαση των νομοθεσιών περί εκλογικής χρηματοδότησης.

Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, που είναι πιο σοβαρή κατηγορία και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια.

Αν καταδικαστεί θα μπορέσει να κατέβει για Πρόεδρος;

Ένα κατηγορητήριο – ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη – δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει – και ο ίδιος έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσει, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως Πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή.

Απλά, η σύλληψη του Τραμπ θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του αλλά σίγουρα δεν θα την ανέκοπτε.

Επιπλέον, σε νομικό επίπεδο και μέχρι να βγει δικαστική απόφαση, θα περάσει πολύς καιρός. Μάλιστα δεν αποκλείεται να απορριφθεί η υπόθεση για νομικούς λόγους, προτού καν φτάσει στο δικαστήριο.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβιώσει από όλα τα σκάνδαλα.

Σύμφωνα με τις πιο πολλές δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται ότι θα κερδίσει με ευκολία τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.